Среброто губи интереса на най-големия си купувач след ръста на цените

Очаква се потреблението на сребро в Индия да се свие с 50% през тази година

13:40 | 7 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kanishka Sonthalia
Снимка: Kanishka Sonthalia

Очаква се потреблението на сребро в Индия да се свие наполовина през 2020 г., тъй като потребителите, основно от селските райони, избягват да купуват на фона на ръста в цените му и отслабването на икономиката, съобщава Bloomberg. 

Вносът в най-големия потребител на сребро в света може да се свие с около 50% през тази година от около 6 хиляди тона през 2019 г., смята консултант на базираната в Лондон Metals Focus. Вносът се понижи с близо 50% през първите шест месеца на годината до 1735 тона, добавя той. 

Цените на среброто в Индия отбелязаха ръст от над 60% през тази година до исторически високи нива на фона на отслабването на долара и продължаващата икономическа несигурност. Това, заедно с милионите, които загубиха работата си, след като компаниите замразиха дейност заради мерките за овладяване на пандемията, потуши търсенето на метала. 

Вносът на

Вносът на сребро в Индия се понижава с 47% през първата половина на 2020 г. Графика: Bloomberg 

“Фундаментите при среброто ще останат слаби заради ниското производство”, смята представител на Inditrade Derivatives & Commodities. “Въпреки това цените се увеличават, следвайки тези на златото, което се дължи на инвестиционното търсене”, добавя той. 

Търсенето на бижута от сребро, което генерира над една трета от общото потребление, може също да се свие с 25%, а потреблението на сребърни съдове - с между 30 и 40%, посочва експертът. Близо две трети от потреблението в Индия идва от селски райони на страната, тъй като металът се приема като застраховка в трудни времена заради липсата на добра банкова инфраструктура. 

Индия внася повече от среброто си от страни като Великобритания, континентален Китай и Хонконг. На местно ниво Hindustan Zinc произвежда около 600 тона годишно.