Златото и среброто продължават да поскъпват заради търсене на активи убежища

Очакванията са за продължаване на възходия тренд при металите

09:07 | 22 юли 2020
Обновен: 09:07 | 22 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Среброто достигна най-високото си ниво от почти седем години, а златото продължава своя път към нов рекорд заради очаквания, че ще има още стимули за подпомагане на световната икономика да се възстанови от пандемията, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите се насочват към металите на фона на растящото търсене на активи убежища в условията на увеличаване на случаите на коронавирус по света, забавяне на растежа, отслабване на долара и отрицателни реални лихвени проценти в САЩ. Огромните количества стимули, отпуснати от правителствата и централните банки, също подкрепят цените, а тази седмица беше постигната и сделка за бюджета на Европейския съюз и пакета за справяне с последствията от пандемията. Фокусът сега се насочва към преговорите за законодателство за подкрепа на американската икономика.

Търсенето на сребро е допълнително стимулирано от тревогите по отношение на предлагането и оптимизма за възстановяването на индустриалното търсене. Освен това наличностите в борсово търгувани фондове достигат рекордни стойности. В същото време и златните ETF-и регистрират най-голям ръст от средата на юни във вторник и също достигат рекордно високо ниво.

„Подобно на златото, среброто се възползва през тази година от търсенето на сигурно убежище и падащите дългосрочни реални лихви в САЩ“, коментира Вивек Дхар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia. Според него продължителният възходящ тренд на среброто може да продължи, особено като имат предвид перспективите за търсенето и загрижеността на предлагането.

Малко преди 9 часа българско време в сряда фючърсите върху златото поскъпват с 0,78% до 1858.30 долара за тройунция за доставка през август. Повишението в цената на златото с незабавна доставка е с 0.85% до 1857.54 долара за тройунция.

Среброто поскъпва с 5.51% до 22.75 долара за тройунция за доставка през септември.

Очакванията са среброто да продължи да покачва цената си заради различните му приложения в индустрията.

По-рано от инвестиционната банка Citi отбелязаха, че металът има много добри перспективи да се представя силно заради желанието за защита на богатството и подобряването на икономическата активност. От Silver Institute по-рано този месец прогнозираха 7% спад в производството на мините през 2020 г. заради пандемията.

„Някои инвеститори, които може да не са участвали изцяло в ралито на златото, могат да намерят среброто за привлекателно. Вярваме, че това се случва и цените на среброто ще бъдат поддържани високи“, заяви Джеймс Стийл, анализатор в HSBC Securities.