В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Златото може да достигне цена от 2000 долара за тройунция до края на 2020 г.

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 08.07.2020

13:30 | 8 юли 2020
Обновен: 14:25 | 8 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Към момента спот цената на златото е на ниво от 1800 долара за тройунция. Това е най-високото ниво от септември 2011 г. насам. Според повечето анализатори ще видим нива от 2000 долара за тройунция до края на годината. Ако видим подобен ръст, това означава между 5% и 10% спад на щатските индекси спрямо сегашните нива. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Митренцев отбеляза, че през последните месеци се наблюдава осезаем ръст на цената на златото въпреки сериозния ръст на капиталовите пазари, което е необичайно. "Това сигнализира за хеджиране, тъй като повечето трейдъри осъзнават реалната опасност от появата на втора вълна на коронавируса", обясни Митренцев. 

"Виждаме леко притеснение на капиталовите пазари в САЩ заради ръста на броя на заразените с коронавирус в страната. Но според мнозина анализатори нивата на индексите ще се запазят около сегашните до края на годината и ще виждаме взаимно неутрализиране на положителните и отрицателните новини. Все пак със сигурност не може да говорим за сериозен спад".

По думите му притеснението за евентуален балон на капиталовите пазари не е от вчера. "През последните месеци се говори за това не само за щатските пазари, но и за азиатските. Шанхайският индекс е нараснал с над 15% през последната седмица. Това сигнализира за прекупуване и спекулация на капиталовия пазар", заяви Митренцев. 

Той обясни, че доларът се търгува с леко повишение, което е логично заради спада на щатските индекси от последните два дни. "Доларът е актив убежище в такива времена", уточни гостът.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.