След като златото премина 1800 долара, инвеститорите поглеждат пак към Фед

Поскъпването на златото през 2020 г. е подкрепено от агресивните действия на централната банка

10:02 | 1 юли 2020
Обновен: 10:07 | 1 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След като златото премина психологическата граница от 1800 долара за тройунция, пазарът иска да знае какво може да направи Федералният резерв за спасяването на икономиката на САЩ. Протоколът от последното заседание на Федералния резерв, който трябва да бъде публикуван по-късно в сряда, може да даде повече светлина по темата, пише Bloomberg.

Фючърсите върху ценния метал, които се търгуват близо до най-високите си стойности от над осем години, са фокусирани върху сигналите от страна на централната банка и предупрежденията за пандемията от коронавирус. Във вторник управителят на Фед Джером Пауъл подчерта, че държането на вируса под контрол е от съществено значение.

Междувременно експертът по инфекциозни болести Антъни Фаучи заяви, че новите случаи на коронавирус в САЩ могат да достигнат 100 хил. на ден спрямо 40 хил. в момента.

Поскъпването на златото през 2020 г. е подкрепено от агресивните действия на централната банка за справяне с последствията от пандемията, като реалните лихвени проценти в СЩА вече са отрицателни. Протоколът от заседанието на Фед, което се проведе на 10 юни, ще дадат подробности относно контрола на кривата на доходността – стратегия, която включва покупки на облигации за ограничаване на доходността при определени падежи на конкретно ниво.

„Контролът на кривата на доходност може да бъде приложен, за да се контролира или повлияе на доходността и общите лихвени разходи на Министерството на финансите на САЩ за бъдещи емисии облигации“, обяснява Питър Гроскопф, главен изпълнителен директор на Sprott. По думите му това става все по-важно, тъй като дефицитът нараства.

Малко над половината от анкетираните от Bloomberg икономисти заявиха, че очакват Федералният резерв в крайна сметка да определи целеви доходности за някои падежи на ценни книжа. Ако контролът върху кривите стане глобален, това може да предизвика рали от типа „купи всичко“, което да се пренесе върху кредити, акции, злато и развиващи се пазари.

Фючърсите върху златото, които докоснаха ниво от 1804 долара за тройунция във вторник – най-високото им ниво от ноември 2011 г., малко пред 10 часа българско време в сряда поскъпват с 0,13% до 1802.80 долара за тройунция. Цените на жълтия метал са се повишили с 13% през второто тримесечие, записвайки седем тримесечия на ръст – най-дългия позитивен тренд от 2011 г.

Другите ценни метали също се търгуват на положителна територия в сряда, като медта и платината поскъпват съответно с 0,84% и 0,05%.