Citi: Въпрос на време е златото да достигне нов рекорд

Търсенето на активи убежища прати цената на среброто на 3-годишен връх в понеделник

17:27 | 20 юли 2020
Обновен: 17:34 | 20 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бичите настроения могат да изведат златото до цени, които са над рекордните му стойности от 2011 г., смятат от инвестиционната банка Citi, съобщава Bloomberg.

Ценният метал се възползва от разхлабената парична политика, ниската реална доходност и рекордния приток на средства към борсово търгуваните фондове, обясняват анализаторите на банката. Очаква се златото да се изкачи до най-високото ниво през следващите шест до девет месеца и има 30% вероятност да достигне 2000 долара за тройунция в следващите три до пет месеца.

„Въпрос на време е за нови рекордни стойности“, посочват анализаторите, добавяйки, че търсенето на активи за съхраняване на богатството също трябва да повиши и цената на среброто, което в понеделник достигна тригодишен връх на борсата в Ню Йорк.

Citigroup е сред тези, които прогнозира, че златото ще постигне дългогодишен рекорд, тъй като възобновяването на ръста на случаи на коронавирус в няколко части на света е сигнал за продължително и неравномерно възстановяване на световната икономика.

Златото е поскъпнало през тази година с 19% до най-високото си ниво от 2011 г., тъй като пандемията принуждава инвеститорите да търсят активи убежища, като в същото време разхлабената парична политика и други мерки за подкрепа на икономиките също увеличават търсенето на жълтия метал.

Според Citi среброто може да поскъпне до 25 долара през следващите 6 до 12 месеца, като има и потенциал за цена от 30 долара при реализиране на бичия сценарий на банката. За последно среброто се е търгувало на тези нива през 2013 г., докато цените на златото не са далеч от рекордните 1921.17 долара за тройунция, достигнати през 2011 г.

И двата метала се радват на шест поредни седмици на ръстове в цените.

В понеделник малко след 17 часа българско време златото поскъпва с 0,45% до 1818.20 долара за тройунция за доставка през август.

Междувременно среброто поскъпна до над 20 долара за тройунция, което е най-високото им ниво от 2016 г. насам заради нарастващото търсене на активи убежища и заради опасения относно предлагането на метала.

От 275 прекъснати минни операции в световен мащаб най-засегнати са рудниците от злато и сребро, сочи информация на S&P Global Market Intelligence. В Латинска Америка, където се произвежда голяма част от среброто в света, пандемията се влоши, а Мексико наскоро изпревари Италия по смъртност от Covid-19.

Фючърсите върху среброто в понеделник поскъпват с 1.7% до 20.105 долара за тройунция. Цените са се повишили с 32% през трите месеца до юни, което е най-големият им тримесечен ръст от 2010 г. насам.