Хаосът на пазара на злато се пренася и върху останалите благородни метали

Запасите от сребро и платина също нарастват след шока от пандемията през март

13:45 | 3 юли 2020
Обновен: 13:46 | 3 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Хаосът, който обхвана пазара на злато през март, след като коронавирусната пандемия удари търговията на физическо злато, се пренася върху останалите благородни метали, водейки до промени в цените им и увеличаване на запасите от сребро и платина, пише Bloomberg. 

Пазарът на злато беше изправен беше хвърлен в смут през март, когато блокадите на правителствата приземиха полетите и затвориха рафинериите, довеждайки до тревога дали производителите ще успеят да доставят навреме златото в Ню Йорк по фючърсните сделки. Това накара фючърсите, които обикновено се търгуват близо до лондонската спот цена, да поскъпнат до премия, което доведе до загуби за банките, опитващи се да затворят арбитражните залози и да излязат от някои позиции от фючърсите в Ню Йорк. 

Има сигнали, че динамиката не е ограничена до златото. Фючърсите върху среброто и платината се търгуват с повишения спрямо спот цената на металите от началото на април. И както в случая със златото, премиите предизвикват големи увеличения на борсовите запаси в Ню Йорк.

Графика

В понеделник данните за договорите за доставка за юли за среброто на борсата Comex в Ню Йорк показаха най-големият ръст на доставките за ден от почти 25 години насам. Доставките на платина на New York Mercantile Exchange също скочиха рязко.

“Тези доставки служат като начин банките да намалят риска от шок при цените", експерт на Heraeus Metals New York.

Поскъпването на златото в началото на тази година доведе до големи загуби за някои банки, които обикновено продават фючърси в Ню Йорк като хеджиране на позициите им на пазара в Лондон. HSBC загуби 200 милиона долара в рамките на една търговска сесия, сигнализирайки за предизвикателствата пред банките поради на пазара на физическо злато.

Среброто и платината се сблъскват с подобни разлики в цените. Спредът между фючърсите на среброто и спот цените завърши второто тримесечие на най-високото ниво от близо четири десетилетия. А при паладия спредът е най-голям от края на 1993 г. Това доведе до скок на запасите на фона на усилията за справяне с очевидния недостиг.