Злато и биткойн - победителите през първото полугодие

Облекчената парична политика крие рискове за инфлацията и държавния дълг и инвеститорите търсят алтернативи

07:43 | 9 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: David Gray/Bloomberg
Снимка: David Gray/Bloomberg

Кризата, породена от коронавируса, остави своя отпечатък върху фондовия пазар през първата половина на годината. На този фон обаче златото и биткойнът успяха да се разграничат като печеливши, пише германското издание Finanzen.

След като през февруари водещият германски индекс DAX и американските индекси се изкачиха до рекордни върхове, последва исторически срив в цените на акциите. Най-продължителният бичи тренд в историята свърши рязко. Причината беше, че коронавирусът се разпространи в Азия, Европа и САЩ. В резултат  на това на 12 март DAX и и на 16 март водещият американски индекс Dow Jones само за един загубиха от стойността толкова, колкото никога до сега.

Но след няколко дни на големи загуби инвеститорите отново се активизираха. От една страна, ограниченията в обществения и икономически живот във връзка с пандемията, предприети от правителствата, започнаха да се облекчавар. Освен това редица правителства приеха безпрецедентни пакети от помощи за преодоляване на негативните ефекти върху икономиката. Те получиха подкрепа от международните централни банки, които предоставиха ликвидност на пазарите.

Оказа се, че в края на първата половина на годината много индекси до голяма степен възстановиха силните си загуби и дори се повишиха – например, NASDAQ 100.

Водещият американски индекс Dow Jones беше почти 10% под нивото си от края на 2019 г., но въпреки това се възстанови от 52-седмичното си дъно. Тенденцията беше подобна при DAX, който завърши първата половина на годината със загуба от около 7%. При S&P 500, който представлява широкия пазар на акции в САЩ, спадът беше само от 4%.

Технологичните акции се представиха по-добре. Това е вследствие от убеждението на инвеститорите, че дигитализацията може да се ускори допълнително чрез социалната дистанция – например, с помощта на работата от вкъщи или онлайн търговията. В резултат на това TecDAX в края на първото полугодие беше едва 2% под нивото си от края на годината, докато NASDAQ 100 дори се увеличи с над 16% през първото полугодие.

Петролът беше сред най-губещите през първата половина на 2020 г. Както американският сорт WTI, така и сортът Брент поевтиняха с над 30%. Кризата доведе до рязък спад в търсенето и все още не е възможно да се предвиди кога то ще се възстанови напълно.

От друга страна, желанието на инвеститорите за сигурност подкрепи изключително много цената на златото. Благородният метал винаги се е считал за актив убежище по време на криза и се възползва от тази репутация и в рамките на настоящата криза. Златото поскъпна с над 17% през първото полугодие.

Биткойнът се представи още по-добре. Най-популярната криптовалута в света е приветствана от своите привърженици като добра алтернатива на златото, поскъпвайки с над 27% за същия период.

Международните централни банки, които по принцип са много скептични спрямо кибервалутите, допринесоха за това. За да заглушат икономическото въздействие от пандемията, те решиха да намалят лихвените проценти и да налеят миларди в програми за изкупуване на облигации, както и да създадат други инструменти в подкрепа на икономиката. Но тази изключително облекчена парична политика също така крие и рискове за инфлацията и държавния дълг. На този фон биткойнът става все по-привлекателен за инвеститорите, чието доверие в държавната финансова система е разклатено.

Пазарите вероятно ще продължат да се характеризират с несигурност през следващите месеци, тъй като все още няма ваксина срещу коронавируа. Не може да се изключи, че ще има втора вълна на пандемията с несигурни ефекти върху икономиката.