Две трети от индийските компании еднорози са базирани в чужбина

Повечето индийски стартъпи с пазарна оценка над 1 млрд. долара са базирани в САЩ

18:03 | 5 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Jean Chung/Bloomberg
Снимка: Jean Chung/Bloomberg

Две от всеки три компании еднорози, които са основани от индийски предприемачи, са базирани извън Индия, съобщава Bloomberg, като се позовава на проучване.

Индийци са създали 61 компании еднорози, чиято пазарна оценка е над 1 млрд. долара. Към момента 40 от тях са базирани извън страната, сочат данни на Hurun Global Unicorn List 2020. 21 от стартъпите, които са базирани в Индия, са с обща пазарна стойност от 73.2 млрд. долара, докато фирмите еднорози, които са основани от индийци в чужбина, са с обща пазарна стойност от 99.6 млрд. долара.

Голям брой индийски предприемачи са изградили фирми еднорози в САЩ. От 40-те компании еднорози извън Индия, 36 са в САЩ.

„САЩ е най-предпочитаната държава от индийските предприемачи“, пише в годишното проучване на Hurun. Останалите еднорози са базирани във Великобритания, Германия и Швейцария.

Също така Индия се нарежда на четвърто място по най-голям брой компании еднорози в света след САЩ, Китай и Великобритания. Най-скъпата сред тях е One 97 Communications, която е собственик на платформата за онлайн разплащания Paytm, с пазарна капитализация от 16 млрд. долара.

Най-скъпата компания, основана от индийски предприемач и базирана в чужбина, е търговската платформа Robinhood, чиято пазарна оценка е 8.5 млрд. долара. Българинът Влад Тенев също е сред основавателите на компанията. Други популярни компании еднорози са стартъпа за доставки Instacart в САЩ и биотехнологичната фирма Roivant Sciences в Швейцария.

Повечето индийски компании еднорози са в сектора на онлайн търговията. Една на всеки три индийски компании еднорози оперира в сферата на дигиталната търговия на дребно, отбелязват от Hurun. “Висок дял на подобни индийски стартъпи има и във финтех индустрията, и в споделената икономика“, се допълва в анализа.

Индия в условията на коронавирус

Въпреки числеността на индийското население, съотношението на положителните случаи на милион остава най-ниско при стойност 1383, а смъртността на милион остава 29, в сравнение със средните за света стойности съответно 2403 и 90,40. В допълнение към това, Индия показа стабилна степен на възстановяване от близо 67,19% с общо над 1,28 милион излекувани. Това съобщиха за Bloomberg TV Bulgaria от Посолството на Индия в България. 

Нашите активни случаи остават около 586 (30,72) хил., докато нивото на смъртност от 2,09% е много по-ниско от средното за света от над 5%. Индия е тествала досега около 21,484 милиона души, което я прави страната, провела едно от най-мащабните изследвания на населението. Осъществяват се около 400 000 теста на ден и това е възможно с увеличаване на вътрешния производствен капацитет на тестови комплекти, особено RT-PCR и Anti body тестове.

Освен това, правителството на Индия проведе и най-голямото репатриране в света, за да помогне на своите граждани, заседнали в различни части на света поради пандемията и карантината. Към 31 юли повече от 900 000 индийци се върнаха безопасно в домовете си, включително от някои от най-отдалечените части на света.