Google ще инвестира 10 млрд. долара в цифровизацията на Индия

Инвестициите ще се фокусират върху няколко ключови области

15:43 | 13 юли 2020
Обновен: 15:43 | 13 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Google заяви, че планира да изразходва 10 милиарда долара в следващите пет до седем години, за да ускори въвеждането на цифрови технологии в Индия, предава Bloomberg.  

Сундар Пичай, който е роден в страната и сега е главен изпълнителен директор на компанията майка на Google Alphabet, направи това изявление по време на видеоконференция на годишното събитие на Google в Индия. Той каза, че избухването на коронавируса е подчертало необходимостта и значението на технологиите. 

„Едно от предизвикателствата към този момент е, че не можем да посещаваме хората, които обичаме, или местата, които наричаме дом. През това време възможността да бъдем онлайн е водеща за много от нас“, каза той. 

Google заяви, че инвестициите ще се съсредоточат върху няколко ключови области - достъп до информация за всеки индиец на техния собствен език, включително хинди, тамилски или панджаби; изграждане на нови продукти и услуги, които са подходящи за уникалните нужди на Индия; подпомагане на бизнеса в дигиталната му трансформация и използване на технологии и изкуствен интелект в области като здравеопазване, образование и селско стопанство. 

Google, основана през 1998 г. в Силициевата долина, навлезе в Индия шест години по-късно с офиси в Бангалор и Хайдерабад.  

Индийският пазар оттогава се превърна в един от най-важните за компанията. Сега в страната има над 500 милиона интернет потребители, на второ място след Китай и с ръст, който привлече всички американски технологични гиганти.