Най-заможният човек в Азия се присъединява към клуба на 10-те най-богати в света

Нетната стойност на богатството на Мукеш Амбани скочи до 64,5 млрд. долара

15:43 | 22 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Мукеш Амбани, председател на Reliance Industries. Снимка: Bloomberg
Мукеш Амбани, председател на Reliance Industries. Снимка: Bloomberg

Най-богатият човек в Азия влезе в нова група за богатство. Нетната стойност на богатството на Мукеш Амбани, председател на Reliance Industries, скочи до 64,5 милиарда долара. Това го прави единственият азиатски магнат в ексклузивния клуб на топ 10 на най-богатите хора в света според индекса на Bloomberg Billionaires, съобщава Bloomberg.  

Мукеш Амбани стига до номер 9 в списъка, след като изпреварва Лари Елисън от Oracle и французойката Франсоаз Бетанкур-Майерс, която е най-богатата жена в света и наследничка на  L`Oreal. 

Абмани, който притежава 42% от Reliance, се възползва от вълната от инвестиции в дигиталното поделение на компанията - Jio Platforms. От Reliance заявиха, че са се осободили от дълговете си преди крайната цел от март 2021 г.   

 

Акциите на индийския конгломерат поскъпнаха двойно спрямо нивото през март, точно както други милиардери в списъка бяха засегнати от въздействието на пандемията от коронавирус.

“Докато индийската икономика е засегната в поголямата си част по време на блокирането й заради коронавируса, компаниите на Амбани и по-специално телекомуникационният гигант Jio просперираха, а личното му богатство значително се увеличи“, заяви Джаяти Гош, председател на Центъра за икономически изследвания и планиране в Jawaharlal Nehru University.

Представител на Reliance отказа да коментира богатството на Амбани.  

Икономическо разделение 

Възходът на 63-годишния Амбани, докато Индия се насочва към най-лошата си рецесия, е напомняне за дълбокото икономическо разделение на нацията. 10% от населението притежават повече от три четвърти от общото богатство, а най-много от новосъздадените богатства остават в ръцете на най-богатия 1%. 

Амбани живее в 27-етажно имение в Мумбай, известно като Антилия, което разполага с три хеликоптера на покрива, паркинг за 168 автомобила, киносалон с 50 места, голяма бална зала с кристални полилеи, три етажа висящи градини, вдъхновени от Вавилон, йога студио и здравен спа и фитнес център. 

Докато сривът в цените на петрола предизвика несигурност при продажбата на акции в дивизията на Reliance за петрол и химикали, само за два месеца Jio успя да привлече около 15 милиарда долара - повече от половината инвестиции в телекомуникационни компании по целия свят през тази година.  

Facebook, General Atlantic, Silver Lake Partners, KKR & Co. и суверенният фонд за богатство на Саудитска Арабия са сред онези, които се опитват да получат парче от един от най-бързо развиващите се пазари за онлайн търговия в света. Доклад на Sanford C. Bernstein от юни прогнозира, че Jio вероятно ще заеме 48% от пазарния дял на мобилните абонати в Индия до 2025 г.