Google дава по 1000 долара на служителите си за ефективна работа от дома

Парите са за оборудване и обзавеждане на работните места вкъщи

16:00 | 5 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Голяма част от служителите на Google работят дистанционно от март насам заради коронавируса. През миналия месец изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай заяви, че очаква повечето служители до голяма степен да продължат да работят от вкъщи през останалата част от годината, предава CNN.  

Тъй като благосъстоянието на служителите в Google е един от водещите принципи за компанията, работата на Лорън Уит е да гарантира, че служителите са здрави и имат достъп до ресурси, както за психичното им здраве, така и за благосъстоянието им като цяло в тези несигурни времена.  

И това не е лека задача. 

За успешно преминаване към процес на работа от дома, компанията предложи различни виртуални обучения, включително по готварство. Освен това наскоро Google осигури на всички служители допълнително заплащане от 1000 долара, които да използват за оборудване и обзавеждане на работните места в дома. 

“За нас е наистина важно да можем да осигурим ресурси на служителите за изграждане на най-продуктивната работна среда у дома, така че да могат да разграничават работното от свободното време”, каза Лорън Уит.  

Според него е важно рутината и навиците, използвани в офиса, да се променят спрямо работната настройка у дома.  

“Това е наистина критично важно за нас в дългосрочен план, както и от гледна точка на здравето - да се гарантира, че имаме най-добрата възможност за ергономични столове, монитори на нивото на очите и подобни видове възможности”, добави Уит.  

За се избегне професионалното прегаряне Google съветва служителите си да стават от компютъра на всеки 90 минути, да излизат на открито и да се раздвижват.  

Компанията също така насърчава вземането на отпуск, оттеглянето от работата и времето за почивка да се използва като време за пълно възстановяване.  

Google осигурява подкрепа за психичното здраве на своите служители чрез т. нар. програма Blue Dot - общност за психично здраве, която е активна още от преди пандемията.   

“Стартирахме тази програма преди няколко години, тъй като служителите искаха възможност да говорят за проблемите си с някой, който е преминал през подобни на техните преживявания”, обясни Уит.  Blue Dot предлага подкрепа от доброволци, който по-скоро само изслушват, обещавайки откритост и доброта към колегите си.