Спот цената на златото се покачва до над 2000 долара за тройунция

Има и много прогнози за допълнително поскъпване

21:10 | 4 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на златото се покачи до рекордните 2000 долара за тройунция, след като се увеличиха спекулациите, че американските законодатели ще постигнат напредък по закона за стимулите, който може да вкара повече ликвидност на пазарите и да намали лихвите, пише Bloomberg.  

Спот цената на златото се увеличи с 1,2% до 2 000,58 долара за тройунция към 12:20 часа в Ню Йорк. Цената на кюлчетата с незабавна доставка скочи с 11% през юли, което е най-голямото месечно увеличение от 2012 г.  

Инвеститорите следят внимателно усилията на Вашингтон за договаряне на нов пакет с облекчения, който мнозина смятат за ключов за икономиката на САЩ.  

Въпреки че цената на златото достигна нови върхове, има много прогнози за допълнително поскъпване.  Goldman Sachs Group смята, че цената на златото може да се покачи до 2300 долара за тройунция, тъй като инвеститорите са "в търсене на нова валута убежище", докато RBC Capital Markets залага на рали до 3000 долара за тройунция, което би било ръст от 40% в цената на ценния метал.