Истински бум на златните ETF-и и нов рекорд в цената на златото

Графика на деня за 4 август

18:39 | 4 август 2020
Обновен: 18:44 | 4 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Истински бум на златните ETF-и и нов рекорд в цената на златото

Инвеститорите са толкова загрижени за перспективите пред света, че златото, държано от борсово-търгувани фондове (ETF) вече се нарежда на второ място след официалните златни рецерви на САЩ, съобщава Bloomberg. Резервите в Германия попадат на трето място. 

Златото достигна рекорд през тази година на фона на коронавирусната пандемия, като поскъпването е стимулирано от масивен приток към борсово търгувани фондове, обезпечени с кюлчета злато. 

Бичи настроените към златото инвеститори се страхуват, че вълните от стимули за борба със забавянето на икономиките могат да девалвират хартиените валути и да ускорят инфлацията. Сред причините за нарастващия интерес към златото са и геополитическото напрежение, нарастваща тежест на държавния дълг и високи оценки на акциите

Притежаваното злато от борсово търгувани фондове се повишиха до 3.65 хил. тона в понеделник, което е увеличение с 30,5% за тази година, сочат предварителните данни, събрани от Bloomberg. 

Това е с няколко тона повече от резервите на Германия, а тези на САЩ надвишават 8 хил. тона. 

Въпреки че фючърсите надхвърлят 2000 долара за унция, има много прогнози за допълнително поскъпване.  Goldman Sachs Group смята, че цената на златото може да се покачи до 2300 долара за унция, тъй като инвеститорите са "в търсене на нова валута убежище", докато RBC Capital Markets залага на рали до 3000 долара за унция, което би било ръст от 40% в цената на ценния метал.  

Във вторник фючърсите се търгуват в късния следобед за 2013.90 долара за унция, малко над последния рекорд от 2009,50 долара за унция в понеделник. Борсово търгуваните фондове дават възможност на инвеститорите да търгуват със злато, без да има нужда от физическа доставка на благородния метал.  Златото с незабавна доставка се търгува за 1995,23 долара за тройунция, което рекорд в рамките на дневната търговия.