Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Ръстът в цената на златото може да предвещава спад на фондовите пазари

Бисер Варчев, водещ на Insider, Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, Insider, 02.08.2020

21:00 | 2 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Цената на златото достигна рекордно високи нива. Но в същото време търсенето на злато за потребление, например бижута и технологии, се понижава с над 10%. Световното предлагане на злато също спадна заради стриктните мерки срещу вируса в ключови миньорски държави. Това каза Бисер Варчев, водещ на предаването Insider

"Острото покачване на цената на златото и среброто може да се окаже червена лампа за борсовите индекси и предстоящ спад на фондовите пазари. Инвеститорите твърде бързо се презапасиха със злато за хедж".

Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, заяви, че очаква цените на акциите в САЩ да се понижат.

"Много гласове вече се чуват, че цените на акциите на технологичните компании са близо до спукване на балона. Смятам, че след година цените ще са по-ниски спрямо сегашните нива".

По думите му пазарите са в състояние на своя реалност. "Отказват да обръщат внимание на икономическите новини и данните за пандемията. Не се знае кой ще ги събуди от този сън", отбеляза Майстер.

Според него големите компании в САЩ ще покажат по-лоши резултати от очакванията на пазара и ще дадат мрачни прогнози следващото тримесечие. "Но това може да се приеме като добра новина от пазарите. Напоследък лошите новини означават, че Фед ще печата още пари, което за някои е добре", посочи гостът.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на Insider вижте тук.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.