Златото се насочва към най-добрия си месец от 8 години насам*

Цената на златото достига до 1974,45 долара за тройунция, а експерти очакват ръста да продължи

16:10 | 31 юли 2020
Обновен: 16:11 | 31 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на златото отбеляза нов рекорд в петък, подкрепена от отслабването на долара и ниските лихвени проценти. Междувременно среброто се насочва към най-добрия си месец от 1979 г. насам, съобщава Bloomberg.

Спот цената на златото се увеличава с 11% през юли, насочвайки се към най-доброто си месечно представяне за последните осем години, докато доларът отслабва, което донякъде поставя под въпрос статута му на световна резервна валута. Повечето пазарни анализатори прогнозират, че ръстът на цената на ценния метал ще продължи.

Спот цената на златото се покачи до 1983,26 долара за тройунция в по-рано в петък, което е историческа стойност, а повишението ѝ продължи през деня, достигайки 1974,45 долара за тройунция към обяд на борсата в Лондон. 

Спот цената на среброто се повиши с 2,3% до малко над 24 долара за тройунция след тридневната пауза при ръстовете ѝ. 

Златото увеличи стойността си с 30% през 2020 г. Това означава, че през тази година то може да отбележи най-големия годишен ръст в цената си от повече от десетилетие. По този начин златото утвърждава позицията си на актив убежище  заради засилените притеснения от икономическите последствия от коронавируса.

През тази седмица Федералният резерв повтори обещанията си да използва всичките си инструменти в подкрепа на американската икономика, като правителствата и централните банки по целия свят прилагат рекордни пакети от стимули, за да стимулират растежа.

„Все още има да се покачва цената на златото“, прогнозират от Australia & New Zealand Banking Group. “Непоколебимата подкрепа от страна на централните банки ще остане в сила. Това ще повиши очакванията за инфлация и вероятно ще държи слаб щатския долар“, се посочва в доклада на групата.

* Информацията е актуализирана към 16:10 часа.