Virgin Galactic сключи сделка с Rolls-Royce за разработване на свръхзвуков самолет

Следващата стъпка ще включва разработването на дизайна

19:01 | 3 август 2020
Обновен: 19:03 | 3 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Virgin Galactic подписа споразумение с Rolls-Royce за сътрудничество по технология за захранване на самолет с до три пъти по-висока скорост от тази на звука, предава Bloomberg.  

"Служителите на Rolls-Royce, която осигури двигателите на Concorde, единственият досега в света свръхзвуков самолет, целят създаванети на задвижваща система, която е едновременно авангардна и устойчива", заяви главният директор на отдела за космически операции на Virgin Galactic Джордж Уайтсайд в изявление в понеделник.  

Spaceship Company, производственото подразделение на Virgin Galactic, се стреми да разработи Mach 3 самолет с делта крило, който да лети на височина над 60 000 фута и да превозва между 9 и 16 души в първокласна кабина, докато излита и каца като всеки друг пътнически самолет на съществуващите летища. 

Сделката с Rolls-Royce е постигната след изясняване прегледа на концепцията на мисията, който включва представители от НАСА, а Федералната авиационна администрация разреши работа по очертаване на сертификационна рамка за самолета. 

Следващата стъпка ще включва разработването на дизайна, решаването на кои материали да се използват и посрещането на предизвикателства като намаляване на шума и емисиите, както и гарантиране, че планът е икономически жизнеспособен, заяви Virgin Galactic.