Virgin Galactic сключи сделка с НАСА за разработване на частни пътувания до МКС

Сделката разширява усилията на Virgin Galactic за развитие на космическия туризъм

20:47 | 22 юни 2020
Обновен: 21:37 | 22 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Virgin Galactic Holdings поскъпнаха, след като компанията обяви сделка с НАСА за разработване на частни пътувания до Международната космическа станция (МКС), предава Bloomberg.  

Подобен „частен астрономически опит“ може да варира от граждански експедиции до научно-изследователски мисии, подпомагани от правителството, се посочва в съобщението на компанията от понеделник. 

Съгласно споразумението си с НАСА, Virgin Galactic ще идентифицира кандидати, които се интересуват от закупуване на екскурзии до МКС, като същевременно ще набавя транспорт и други ресурси.  

Сделката разширява усилията на Virgin Galactic за развитие на космическия туризъм на фона на възхода на нова индустрия, базирана на изстрелвания в частния сектор. Американската космическа агенция наблюдава по-голямо желание за използване на МКС за научни и технологични изследвания и разработки, международно сътрудничество и търговска дейност, заяви Virgin Galactic. 

„Радваме се да си партнираме с НАСА по тази частна програма за космически полети, която не само ще ни позволи да използваме нашата платформа за космически полети, но и ще предложим нашата космическа инфраструктура за обучение на НАСА и други агенции“, каза Джордж Уайтсайдс, главен изпълнителен директор на Virgin Galactic, в изявлението. 

Акциите на Virgin Galactic поскъпнаха с 12% до 16,76 долара в 12:14 ч. в Ню Йорк, след като по-рано поскъпнаха с 18% - най-големият скок в рамките на деня за два месеца. 

Технологиите за космически проучвания на Илон Мъск изпратиха двама астронавти на НАСА до космическата станция миналия месец, а космическият кораб Dragon се превърна в първото търговско разработено превозно средство, изпратило хора в орбита. 

Ракетите на SpaceX вдъхновиха други предприемачи. Конкуренцията може да стане жестока през това десетилетие, тъй като новите космически кораби излизат на пазара от Blue Origin, компанията, основана и финансирана от основателя на Amazon Джеф Безос, както и от Northrop Grumman, United Launch Alliance и Sierra Nevada.