Двамата астронавти в капсулата на SpaceX успешно се скачиха с Международната космическа станция

Те ще останат там около четири месеца

18:02 | 31 май 2020
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Американските астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен успешно се скачиха с Международната космическа станция (МКС), предава BBC.  

Двамата ще трябва да изчакат да приключат проверките за течове и налягане, преди да могат да се присъединят към руския и американския екипаж, който вече е на МКС.  

Потвърждението за скачването дойде в 17:16ч. българско време, малко по-рано от предвиденото, на 422 км над границата между северен Китай и Монголия. 

Процедурата бе напълно автоматична - без нужда от тяхна намеса, освен в случай на неочакван технически проблем. Скачването е тествано и преди, но без астронавти на борда. 

Работата на Хърли и Бенкен в мисията е да тестват всички бордови системи и да дават обратна връзка на инженерите. 

Астронавтите ще останат там около четири месеца. 

Снощи, точно в 22.22 ч. българско време, космическият кораб Dragon на SpaceX излетя успешно на първата частна мисия с екипаж на борда. 19 часа по-късно, в 17.16 часа българско време Dragon се скачи успешно с Международната космическа станция.  
Мисията е определяна като историческа, тъй като през последните 9 години американските астронавти летят до Станцията с руски кораби след спирането на програмата със совалките на НАСА.  

За първи път в историята частна компания изпраща хора в Космоса. Целта е да се поднови извеждането на "американски астронавти с американски ракети и от американска територия".  

SpaceX и Nasa искат бързо да преминат към следващата фаза на договора за 2,6 милиарда долара, който включва шест полета за екипажи, като първият ще се реализира в края на август.