Производството на петрол и кондензат в Русия нараства до над 9 млн. барела дневно през юли

Русия ще увеличи добива си на петрол през август, след като ОПЕК+ обяви облекчаване на рекордното свиване на производството

11:06 | 2 август 2020
Обновен: 11:57 | 2 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия увеличи леко производството си на петрол през юли, след като ОПЕК+ обяви плановете си да започне облекчаване на рекордното свиване на добива на черно злато от този месец, съобщава Bloomberg.

Компаниите в страната добиха през юли 39.63 млн. тона лек суров петрол и газов кондензат, става ясно от предварителните данни на руското министерство на енергетиката. Това означава, че средно на ден в страната през периода са се произвеждали 9.37 млн. барела на ден.

ОПЕК и съюзниците ѝ преди месец се споразумяха свиването на производството през август вече да е с 7.7 млн. барела на ден от август, докато през юли то бе 9.6 млн. барела дневно. Ръководената от Саудитска Арабия и Русия организация увеличава доставките на петрол в момент, когато възстановяването на петролните пазари се забавя заради нестихващото разпространение на коронавирус в различни точки по света, като в Европа и Азия се наблюдава ръст на новите случаи.

Русия, която през годините често не е изпълнявала всички условия от предишни споразумение на ОПЕК+, бе напълно стриктна по отношение на свиването на производството през май и юни. Поставената цел на страната бе да произвежда средно по 8.5 млн. барела на ден в периода между май и юли, като се изключи добивът на кондензат. От министерството все не са предоставили точни данни за добива на кондензата, но ако то е на същото ниво като това през май, тогава производството само на лек суров петрол в Русия е на нива от 8.571 млн. барела дневно през юли.

От август руските петролни компании могат да увеличат производството си с 500 хиляди барела на ден до 8.99 млн. барела дневно. Цялата продукция едва ли ще достигне до международните пазари, тъй като енергийното министерство препоръча на компаниите да задоволят нарастващото търсене на гориво на местно ниво.