Цените на петрола ще спрат да се покачват и най-вероятно предстои спад

Преобладават прогнози за спад в цената на петрола до под 40 долара за барел заради нарастващото предлагане и колебливото търсене

15:18 | 26 юли 2020
Обновен: 15:18 | 26 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Цените на петрола от сорта Брент се покачиха със 128% от срива през април и се задържаха на стойност от над 40 долара за барел от средата на юни насам. Но ръстът на доставките и колебливото търсене не вещаят добро за тези, които искат цените на черното злато да продължат да се покачват, пише Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg.

Страните от ОПЕК+, които изпълняват безпрецедентни в историята свивания на производството на петрол от май, скоро ще започнат да облекчават съкращенията.н Това ще добави още повече петрол на пазара, който отчита и първите признаци на възстановяването на производството в Северна Америка.

Групата от 23 страни производителки на петрол, която се ръководи от Саудитска Арабия и Русия, обяви, че ще намали мащаба на съкращенията на производството на петрол до 7.7 млн. барела на ден от началото на август. Това означава, че страните от ОПЕК+ ще произвеждат с 2 близо 2 млн. барела на ден спрямо предходните месеци. Част от това съкращение трябва да се компенсира от по-дълбоки съкращения от страни членки на организацията, които не успяха да изпълнят обещанията си за спад на производството през май и юни.

Голяма част от тази допълнителна продукция няма да достигне на световния пазар, коментира саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман. Вместо това продукцията ще бъде използвана, за да се отговори на ръста на вътрешното търсене на електроенергия. В региона се наблюдава ръст на използването на климатици, тъй като все по-малко граждани пътуват до Европа през летния сезон, за да избегнат горещините на Арабския полуостров.

Но това не е единствената причина за ръста на доставките на петрол. Производството в Северна Америка също започва да се възстановява от ударите на пандемията. В САЩ бе регистрирано първото увеличение на производството на петрол от март насам, показват данни на информационната администрация по енергетика в САЩ.

Възстановяването на самолетните пътувания също спря. Броят на пътническите полети се възстанови до малко над 50% от нивата от началото на тази година, сочат данни на Flightradar24.

Така общата картина показва, че лекият суров петрол е притиснат между нарастващото предлагане и стагниращото възстановяване на търсенето. Това прави ситуацията за инвеститорите в петрол неблагоприятна, тъй като най-вероятно цените на петрола ще тръгнат надолу, а не нагоре.