Петролът поевтинява до 40 долара за барел заради влошени перспективи за търсенето

Увеличаващите се нови случаи на коронавирус по света помрачават настроенията на петролните пазари

16:34 | 20 юли 2020
Обновен: 16:34 | 20 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Цените на петрола увеличават спада си до 40 долара за барел, тъй като се засилват опасенията за намаляване на търсенето в резултат на бързото разпространението на коронавируса в много региони по света, съобщава Bloomberg.

В Хонконг бяха регистрирани значителен брой нови случаи на коронавирус, а Лос Анджелис е напът да въведе отново заповед за оставане по домовете. Броят на установените лица с коронавирус в Калифорния започва да се покачва с бързи темпове, докато смъртните случаи в Аризона и Флорида постепенно намаляват.

Фючърсите върху американския суров петрол (WTI) на борсата в Ню Йорк поевтиняват с 0.71% до 40.3 долара за барел към 16:00 часа българско време, след като в предходните две сесии отчетоха спад в цената си с 1.5%. Цената на Брент в понеделник също върво надолу с 0.63% до 42.86 долара за барел. 

Друг предупредителен сигнал за пазара на петрол е, че търсенето в Китай намалява. Възстановяването на потреблението в азиатската страна подкрепи поскъпването на петрола, но цените на физическия петрол, който се търгува в Азия, започнаха да се понижават заради забавянето на продажбите във втората по големина икономика в света през последните седмици.

„Застоят при възстановяването на търсенето на петрол не помага“, коментира Джовани Стауново, анализатор по борсово търгуваните стоки в UBS Group AG. “Коронавирусът продължава да бъде проблем за търсенето, докато не бъде открита ваксина“, отбелязва той.

През този месец цената на петрола се задържа в тесен диапазон, след като се възстанови рязко след срив до отрицателни цени през април. Все още преобладават различни опасения на пазара, тъй като разпространението на коронавируса отново се ускорява в различни точки на света, което застрашава търсенето. Междувременно страните от ОПЕК+ се подготвят да ограничат рекордното свиване на производството на петрол от следващия месец.