Петролът поскъпва до 4-месечен връх

Оптимизмът на петролните пазари върна цените на черното злато до нивата от началото на март

14:30 | 21 юли 2020
Обновен: 14:30 | 21 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Петролът поскъпва до най-високите си нива от март на борсата в Лондон, като оптимизмът за възстановяването на икономиката от кризата с коронавируса даде тласък на финансовите пазари, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола от сорта Брент поскъпват с 2.8% до 44.49 долара за барел към 13:45 часа българско време, след като лидерите на Европейския съюз се споразумяха за мащабен пакет от стимули, който да извади икономиките на страните членки на блока от една от най-тежките рецесии в историята.

Американският суров петрол WTI отчита ръст в цената си с 2.87% до 41.98 долара за барел. 

Брент достига сегашното си ниво за първи път от 6-ти март насам, когато започна продължилата за кратък период ценова война между страни членки на ОПЕК+. Оттогава картелът преодоля разлчиията си и приложи допълнително ограничение в производството, за да балансира пазара. Междувременно стана ясно, че първите резултати от тестовете на ваксина срещу коронавирус, която се разработва от университета „Оксфорд“ и фармацевтичната компания AstraZeneca, са обещаващи.

В САЩ запасите от суров петрол вероятно са намалели със 750 хил. барела миналата седмица, според средната оценка в проучването на Bloomberg. Доставките намалява най-много през седмицата, приключила на 10 юли. Запасите от бензин вероятно ще отчетат спад за трета поредна седмица. И все пак тъй като коронавирусът продължава да се разпространява с бързи темпове в много региони по света и икономическите удари на пандемията още не са приключили, възстановяването на търсенето все още е бавно.

“Несигурността за втори етап на възстановяване на цените на петрола е обвързана с търсенето на пазара“, коментира Хари Чилингуриян, анализатор в BNP Paribas SA. А според Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp, темпът на покачването на цените на петрола ще остане бавен заради рисковете от коронавируса, които потискат търсенето.