Петролните компании отчитат загуби за милиарди

Търсенето на суровината е паднало по целия свят на фона на безпрецедентната коронакриза

20:45 | 30 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Спадът в цените на петрола по време на коронакризата причини огромни загуби за милиарди за три големи европейски петролни компании през второто тримесечие. Дейностите в две от трите компании обаче все още се на печалба, пише Der Spiegel.

Британско-холандската петролна компания Shell генерира загуба от 18,1 млрд. долара за периода от април до юни на фона на сериозна обезценка, съобщиха от компанията. Shell е реализирала близо 3 млрд. долара печалба през миналата година. Компанията изтри 16,8 млрд. долара заради безпрецедентния спад на търсенето и цените. По отношение на чистата оперативна дейност Shell все пак реализира печалба, но падна до 638 ​​млн. долара.

Френската Total Group отчете загуба от 8,4 млрд. долара за второто тримесечие. За същия период на миналата година тя имаше печалба от 2,8 млрд.долара. Амортизации от 8.1 млрд. долара бяха причина за спада. Главният изпълнителен директор Патрик Пуян отдаде обезценяването на търсенето на петрол и газ заради пандемията и спада в цените.

През второто тримесечие сортът Брент поевтиня до 30 долара за барел, посочи Пуян. Цената на газа удари историческо дъно и маржовете на печалба в сектора се сринаха.

Италианската петролна компания ENI отчете загуба от 4,4 млрд. евро във времевия интервал от април до юни, съобщиха от компанията. Нетната загуба, който тя регистрира, е на стойност 714 млн. евро. Компанията изтри 2,8 млрд. долара през второто тримесечие.

В отговор на това ENI отпусна стимули в размер на 1,4 млрд. евро за тази и следващата година. "Излизането от пандемията ще бъде трудно, има голяма несигурност", заяви изпълнителният директор Клаудио Дескалц. Ръководството не очаква търсенето да се възстанови до 2021 г.