Френската икономика се свива с рекордните 13.8%

Данните за икономиката на Франция от второто тримесечие показват мащаба на щетите от ограничителните мерки срещу Covid-19

09:30 | 31 юли 2020
Обновен: 09:33 | 31 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френската икономика отчита рекорден спад през второто тримесечие, когато строгите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса удариха производството, туризма и потребителските разходи в цяла Европа, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт във втората по големина икономика в еврозоната се свива с 13.8%, показват публикуваните в петък данни на статистическата агенция Insee. Отчита се сериозен спад в потребителските разходи, търговията и инвестициите.

Икономическият спад е по-малък от предварителната прогноза на анализаторите, но въпреки това той е най-големият за последните 70 години. Очевидно е, че влиянието на коронавируса е широко разпространено. По-късно през деня се очаква да бъдат публикувани данни за спад на икономиката на еврозоната от 12% за второто тримесечие на тази година. Данните ще покажат общата картина в региона след ударите на коронавируса, като най-силно ударените икономики са тези на Франция, Германия, Италия и Испания. Най-голямата европейска икономика Германия се сви с над 10% през изминалото тримесечие.

Възстановяването на еврозоната, което вече започна, ще бъде подкрепено от стимули на Европейската централна банка, както и от рекордния пакет от стимули на ЕС. Но възстановяването на икономиката може да не бъде поддържано постоянно заради заплахата от закриването на още работни места и втора вълна на коронавируса.

Вече има данни за осезаем ръст на случаите на коронавирус в страната, като Германия отправя сериозни предупреждения заради продължаващото разпространение на заразата. Също така британското правителство въведе отново ограничителни мерки в голяма част от Северна Англия.