Франция с нов план за подкрепа на бизнеса

Финансирането ще бъде под формата на държавно гарантиран заем

15:55 | 10 юли 2020
Обновен: 15:55 | 10 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френските депутати одобриха план за стимулиране на икономическото възстановяване, използвайки правителствени гаранции за ускоряване на притока на пари в компаниите, предава Bloomberg. 

Най-новият кризисен инструмент ще позволи на компаниите да получават плащания за нови поръчки, преди да бъдат доставени или дори да издадат фактура на клиента. 

Финансирането ще бъде под формата на държавно гарантиран заем. 

„Това е иновативен отговор за подпомагане на бизнеса в периода на възстабовяване на дейността им“, каза финансовият министър Бруно Льо Мейр. 

Франция, подобно на други европейски страни, бързо променя финансовите правила в опит да помогне на компаниите, които се борят за рестартиране на дейността след ограничителните мерки.  

Успехът или неуспехът на такива инструменти ще бъдат от решаващо значение при определянето на скоростта, с която икономиките могат да се възстановят и да започнат отново да създават работни места. 

Въпреки че последните индикации предвиждат по-бърз от очаквания подем в икономическата активност, френското правителство все пак очаква, че на икономиката ще ѝ отнеме две години, за да се върне към нивата на БВП от 2019 г. 

Новият инструмент за финансиране на поръчки ще бъде наличен от лятото, като се чака окончателното одобрение от парламента и Европейската комисия. Той ще бъде наличен до края на 2020 г.