Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Последиците от коронакризата за средния бизнес ще се усетят през есента

Пламен Цонев, директор на "Пролет", Бизнес старт, 28.07.2020

10:21 | 28 юли 2020
Обновен: 15:23 | 28 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

През октомври и ноември последиците от коронакризата ще се проявят по-осезаемо. Говорейки за леката промишленост, в момента все още можем да оцелеем. Това мнение изрази Пламен Цонев, директор на "Пролет", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът коментира ефектите от пандемията върху бизнеса, като изтъкна, че спадът в поръчките е налице и сега. Цонев подчерта, че много от фирмите работят при обем от поръчки от 30% спрямо този от миналата година, а същевременно над 90% от продукцията ни отива за износ.

Гостът обясни, че спадът в поръчките на големите предприятия намаляват рязко и това рефлектира върху останалите по веригата. "Германия има сериозен проблем с продажбите", посочи той.

По думите на директора на компания "Пролет" при фирмите от високия клас не се наблюдават толкова драматични ефекти.

"В леката промишленост много фирми удължават срока на плащанията, или не плащат - и в резултат на това започват да изпитват остра ликвидна необходимост", твърди Цонев.

Малките фирми са се преориентирали в произвеждането на медицински консумативи и маски, отбеляза гостът, но допълни, че но това затихва и оборотите спадат.

Директорът на "Пролет" е доволен от съвместната дейност с швейцарския пазар. "Там няма точно тези проблеми, но в Италия всички колеги изпитват сериозни затруднения с възстановяване на количествата и плащанията по вече изработени поръчки", уточни той.

По темата за отношението ни към здравния проблем около коронавируса Пламен Цонев изрази наблюдението си, че подхождаме безотговорно, подценявайки влиянието на пандемията.

Вижте видео материала с с още интересни подробности от разговора.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.