Бундесбанк: Германците държат средно 1364 евро в брой

Възрастните с по-високи доходи и самостоятелнo заетите държат най-високите суми пари в брой

15:42 | 27 юли 2020
Обновен: 15:43 | 27 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Дори системите за цифрови плащания да стават все по-популярни, много германски граждани продължават да се разплащат с банкноти и монети. Според проучване на Бундесбанк германците имат средно 107 евро в портфейлите си, като в същото време съхраняват 1364 евро в брой в дома или в сейфове, пише Der Spiegel.

Според проучването, публикувано в текущия месечен доклад на Бундесбанк, натрупаните средства са разпределени доста неравномерно сред населението.

„По-възрастните хора с по-високи доходи и самостоятелно заетите лица средно са държали най-високите суми“, се посочва в проучването. Членът на борда на директорите на Бундесбанк Йоханес Бийрман подозира, че по-младите хора държат по-малко пари в брой, тъй като разполагат с по-малко пари като цяло.

Според 58% от анкетираните ниските лихвени проценти са причина да се съхраняват банкноти и монети в по-голям мащаб. Кешът също е средство за разплащане, посочват 55%. На трето място според респондентите е липсата на доверие в сигурността и устойчивостта на техническата инфраструктура, например - страх от хакерски атаки. Като други преимущества на парите в брой анкетираните посочват, че те са "без такси“, както и критерия „анонимност“.

12% отбелязват като евентуална причина „скриване на активи от държавата“. При посочване на причините са възможни множество отговори. „Конкретните индикации за укриване на данъци като мотив за съхранение на пари“ не биха могли да се изведат от проучването, се подчертава в месечния доклад.

Експертите уточняват, че анкетираните доброволно са предоставили информация за съхранените суми и че в данните няма статистическа връзка между стойността на средствата и данъчното законодателство.

"Следователно аргументите, според които съхранените спестявания в Германия биха могли да послужат като мярка за степента на укриване на данъци и престъпления, трябва да се разглеждат критично", става ясно от доклада.

Бундесбанк очаква силна рецесия през второто тримесечие

Представителното проучване сред 2 хил.души през 2018 г. не показва дали поведението на хората би се променило в резултат на криза, а следващо проучване няма.

Мнозина считат, че парите в брой служат като актив убежище в турбулентни времена. Според други данни на централната банка на Германия търсенето на банкноти и монети нараства значително, особено в началото на кризата през март. През следващите месеци има и леко увеличение на нетната емисия пари в брой.

Пандемията от коронавируса „потопи“ германската икономика в дълбока рецесия. Бундесбанк изчислява, че "най-резкият спад на реалния брутен вътрешен продукт от началото на водене на статистиката през 1970 г." е настъпил през второто тримесечие на 2020 г.

Според изчисленията на Бундесбанк германският БВП се е свил с 2,2% през първото тримесечие на 2020 г. Най-силният спад на годишна база за тримесечие е бил 7,9% през второто тримесечие на 2009 г.