Италия предвижда 25 млрд. евро допълнителни разходи за спасяване на икономиката

Средствата ще бъдат използвани за подпомагане на бизнеса, както и на местните власти

15:53 | 23 юли 2020
Обновен: 15:53 | 23 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италианското правителство одобри предложение за 25 милиарда евро (29 милиарда долара) допълнителни разходи за спасяване на икономиката на страната, опустошена от пандемията, съобщава Bloomberg.  

Заседание на кабинета в сряда вечерта подкрепи искането за разширяване на бюджетния дефицит през тази година, което ще влезе в парламента за одобрение. 

Допълнителните средства ще бъдат използвани за подпомагане на бизнеса, както и за предоставяне на субсидии на местните и регионалните власти, заяви правителството. 

Като първата европейска икономика, ударена от вируса, Италия е под натиск да увеличи разходите, за да засили възстановяването. 

Въпреки че активността започна да се възстановява след като правителството разхлаби ограниченията, има опасения в идните месеци за влошаване на ситуацията, когато спасителните мерки отпаднат - включително забраната за съкращение на служители и спиране плащането на данъци и заеми.  

Икономиката на Италия ще се свие с 11% през тази година, а премиерът Джузепе Конте се обзалага, че може да преодолее предизвикателствата, като се възползва от решението на ЕС да спре бюджетните ограничения в началото на пандемията. И все пак това е стратегия, изпълнена с риск. 

Публичният дълг на Италия се предвиждаше да надхвърли 150% от БВП през тази година още преди последния транш от разходи. Правителството вече одобри два пакета със стимули на обща стойност 75 милиарда евро. 

Разликата този път е, че Европейската централна банка покрива италианските разходи по заемите със своята програма за спешно изкупуване на облигации, а президентът на ЕЦБ Кристин Лагард е категорична, че банката няма да бъде ограничена в усилията си да подкрепи европейската икономика. В същото време има опасения, че програмата рискува да наруши правилата, забраняващи пряко финансиране на правителствата. 

Италия очаква да получи най-големия дял от фонда за възстановяване на стойност 750 милиарда евро, одобрен от лидерите на Европейския съюз тази седмица. Конте каза пред сената в Рим в сряда, че страната ще се възползва от общо финансиране на стойност 209 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми по пакета.