Тръмп върна брифингите за коронавируса и смени рязко тона си

Американският президент се опита да успокои хората като каза, че кризата се държи под контрол

08:21 | 22 юли 2020
Обновен: 08:21 | 22 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп възстанови брифингите за коронавируса във вторник, като отправи предупреждение за ръста на новите случаи в САЩ и се опита да успокои американците, като каза, че администрацията му държи кризата под контрол, съобщава Bloomberg.

Тръмп имаше забележимо по-сдържан тон, отколкото в предишните брифинги, като насърчи американците да носят маски и да избягват рисково поведение. Той каза още, че гледа на говерньорите като на свои партньори. Това също е промяна в тона на американския президент в сравнение с преди няколко месеца, когато той многократно критикуваше говерньорите, а те му отвръщаха със същото.

"Ще победим вируса", каза Тръмп, но добави и, че вероятно, за съжаление, ситуацията ще се влоши, преди да стане по-добра.

Брифингът продължи малко по-малко от половин час - далеч по-кратък от провежданите преди, които обикновено продължаваха доста повече от час. Тръмп говори сам, без вицепрезидента Майк Пенс и висши служители в областта на здравеопазването.

Тръмп говори на брифинга, след като много гласоподаватели казаха, че са загубили доверие в справянето с пандемията и икономическите опасности от нея.

Коронавирусът е убил повече от 140 хил. американци, а случаите се увеличават бързо - особено в южната и западната част на страната, където губернаторите побързаха да отворят отново отделните щати, след като първоначално призоваха жителите да останат у дома и да предприемат други стъпки, за да забавят разпространението на вируса.

"Научихме много за тази болест и как да се справим", коментира Тръмп.

Мнението на Тръмп се промени коренно и по отношение на маските през последните дни. Първоначално американският президент се съпротивляваше да носи маска на публично място и остави щатските власти сами да решават как да действат по този въпрос.

„Независимо дали харесвате маската или не, те имат значение. Молим всички, които не могат да спазват социална дистанция, да носят маска“, заяви Тръмп.

През март и април, когато се провеждаха редовни брифинги в САЩ заради коронавируса обществената подкрепа беше по-висока по отношение на оценката за справяне с кризата. Но и тогава не липсваха ситуации за внасяне на смут, особено когато Тръмп попита учените за възможността да се инжектират хората с дезинфектант, за да се лекуват от вируса.

На 4 юли Тръмп пък заяви, че 99% от случаите на вируса са „напълно безобидни“.