Тръмп смени ръководителя на предизборната си кампания

Сега щафетата поема Уилям Степин

08:29 | 16 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg
Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg

Три  месеца преди изборите в САЩ американският президент Доналд Тръмп смени ръководителя на предизборната си кампания. Уилям Степин ще поеме управлението ѝ, а досегашният мениджър - Брад Парскейл, ще продължи да се грижи за социалните мрежи, написа Тръмп в Twitter. По неговите думи и двамата са работели добре с него в продължение на години, предава Die Zeit.

Изненадващата промяна вероятно е свързана и с последните анкети за Тръмп. Според актуални проучвания Джо Байдън среща сериозно одобрение срад американското неселение и засега има много солидна преднина спрямо Тръмп. Все още обаче има три месеца до изборите на 3 ноември, което предполага много промени.

Междувременно анкетите показват, че мнозинството от избирателите са разочаровани от начина, по който Тръмп се справя с коронавирусната пандемия. В САЩ тя все още е извън контрол - и изглежда, че няма подобрение в това отношение на фона десетки хиляди нови инфекции всеки ден.

Тръмп припомня, че анкетите през 2016 г. са предсказали победа на тогавашния му опонент Хилари Клинтън, но са сгрешили в преценката си. В свой туит той заяви, че победата сега трябва да бъде по-лесна от тази преди четири години.

Според публични проучвания обаче Байдън заема по-предни позиции, показва преглед на уебсайта на RealClearPolitics. Той среща одобрението на 50,3% от респондентите, а Тръмп - 41,2%.

По данни на американски медии Тръмп обвинява предишния си мениджър на кампанията Парскейл за неуспешния митинг в щата Оклахома през юни. Това трябваше да бъде първото голямо събитие на Тръмп, след като пандемията ескалира. Според президента до милион души са искали да присъстват на събитието въпреки риска от зараза. Освен наетия стадион е била изградена и външна зона със сцена. В крайна сметка обаче хиляди места остават свободни дори в спортната зала.

Друго мащабно мероприятия, първоначално насрочено за миналия уикенд на открито в Ню Хемпшир, бе отменено поради лоши метеорологични условия.