Губернаторът на Мериленд: Безнадеждно беше да чакаме Тръмп

Президентът на САЩ е критикуван дори в собствената си Републиканска партия заради подхода си около пандемията

10:16 | 17 юли 2020
Обновен: 10:27 | 17 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Управлението в условията на пандемия от страна американския президент Доналд Тръмп е критикувано и в рамките на неговата Републиканска партия. Губернаторът на щата Мериленд Лари Хоган обвини Тръмп, че не е отговорил достатъчно бързо на заплахата от коронавируса в своя публикация за Washington Post, предава Die Zeit.

"Толкова национални мерки можеха да бъдат предприети първоначално, но не бяха", пише Логан. "Вместо да слуша собствените си здравни експерти, президентът говореше и туитваше като човек, който се занимава повече с разрастването на фондовия пазар или с плановете си за преизбиране“.

Хоган е и председател на Националната асоциация на губернаторите на 50-те американски щати. Той критикува Тръмп за „фалшивите му твърдения“ през март, че всеки, който се нуждае от тест, може да получи такъв. В същото време губернаторите бяха помолили за помощ относно тестването. През април Тръмп прехвърли отговорността за тестовете върху губернаторите.

"Безнадеждно беше да го чакаме", написа Логан. "Губернаторите бяхме сами в тази ситуация", допълни той.

Говорителят на Белия дом Кейли Макенани нарече изявленията на Хоган "удивителни" в четвъртък. Тя каза, че през април Тръмп е благодарил на губернаторите за напредъка във връзка с тестването. От друга страна, тя определи реакцията на Тръмп за справяне с пандемията като „историческа“.

САЩ регистрираха повече от 66 хил. нови коронавирусни инфекции в сряда, сочи татистиката на университета „Джон Хопкинс“ (JHU). В предишния ден броят им се е увеличил до нов връх от над 67 хил. По дани на университета повече от 3,5 млн. души са били заразени с коронавирус от началото на пандемията. Близо 138 хил. души са починали в резултат на болестта. В сряда изследователите от JHU отчетоха над 940 нови смъртни случая в САЩ.