Инвестициите в недвижими имоти в света се сриват с 33%

В Европа инвестициите в имоти отчитат спад с 19%

09:09 | 20 юли 2020
Обновен: 09:09 | 20 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвестициите в недвижими имоти в света се сриват с 33% през първото полугодие, след като пандемията оказа негативен ефект върху икономиките и намали сделките, съобщава Bloomberg.

Най-голям спад регистрира Азиатско-тихоокеанския регион, като обемите там намаляват с 45% спрямо предходния период, става ясно от данни на брокерската компания Savills Plc. Investment. Инвестициите в имоти намаляват с 36% в Америка и с 19% в Европа, Близкия изток и Африка.

След като туристическата индустрия беше блокирана с месеци заради въведените ограничителни мерки, хотелите отбелязаха спад на инвестициите с 59% през първата половина на годината. Инвестициите в търговски площи за търговия на дребно намаляват с 41%. Индустриалните и жилищните имоти се представят по-добре.

Очаква се инвестициите „да останат далеч под нивата от преди пандемията до края на 2020 г., докато инвеститорите чакат яснота за пазара“, каза в изявление в понеделник Саймън Хоуп от Savills. Според него обаче се очаква някои сектори да се представят по-добре, тъй като инвеститорите се съсредоточават върху сигурни активи като логистичните и жилищните имоти.

Международният валутен фонд прогнозира, че брутният брутен вътрешен продукт ще се свие с 4,9% през тази година заради развитието на пандемията. Главният икономист на МВФ Гита Гопинат заяви, че кумулативната загуба за световната икономика тази година и следващата в резултат на рецесията се очаква да достигне 12,5 трилиона долара.

Все пак спадът на инвестициите в имоти е по-малък, отколкото в началото на последната финансова криза през първата половина на 2008 г., когато инвестициите се свиха с 49% и продължиха да падат до средата на 2009 г., заяви Софи Чик от Savills.