Барселона вече може да купува принудително празни имоти на половин пазарна цена

Жилищата ще бъдат отдадени под наем на хора с ниски доходи

14:50 | 18 юли 2020
Обновен: 15:01 | 18 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Барселона задейства ново оръжие в стремежа си за увеличи наличните жилища под наем в града – правомощието за принудителна продажба на празни имоти, предава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Тази седмица жилищната агенция в града е изпратила писмо до 14 компании, които притежават колективно 194 празни апартамента, с предупреждението, че ако не намерят наемател до края на следващия месец, градът може да отнеме имотите срещу компенсация наполовина на пазарната им стойност. След това жилищата ще бъдат отдадени под наем от властите в града като общински жилища да наематели с ниски доходи, а въпросните компании може да бъдат глобени с между 90 хил. и 900 хил. евро, съобщават испански медии.

Планът стъпва на предишни мерки в града за запълване на празни апартаменти. От 2016 г. насам за общините в Каталуния, включваща и Барселона, е законно да поемат контрол върху имоти, останали без наематели повече от две години. Градовете могат да ги отдават под наем като достъпни жилища за период между четири и десет години, преди да ги върнат под контрола на собственика им.

Мярката обаче е използвана само няколко пъти и все пак изисква от града да върне имотите. Сега, използвания правен инструмент, одобрен от Каталуния през декември 2019 г., Барселона ще разшири правомощията си да купува апартаментите чрез принудителна покупка на 50% от пазарната цена.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.