Здравни гиганти сигнализираха, че най-лошото от кризата вече отминава

Johnson & Johnson и Abbott Laboratories - които участват в борбата с Covid-19, смятат, че са преминали най-тежката част на пандемията

21:40 | 16 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Johnson & Johnson и Abbott Laboratories, две от здравните компании, които помагат в борбата срещу коронавируса, заявиха, че са се справили с най-тежката част от пандемията, въпреки че тя продължава да вилнее, съобщава Bloomberg. 

И двете компании надминаха очакванията на анализаторите за второто тримесечие. J&J също повиши своята коригирана прогноза за доходите за годината, а Abbott публикува своята прогноза за 2020 г. въпреки колебанията си три месеца по-рано. Според двете дружества щетите, които доведоха до отмяната на операции в началото на разпространението на вируса и намалиха продажбите на медицински изделия, започват да отшумяват. 

“Смятаме, че второто тримесечие за J&J и Abbott ще бъде най-тежко повлияното от коронавируса”, заяви анализатор на Edward Jones.

И двете компании предлагат широка гама от здравни продукти. Abbott заложи на инициативата си да пусне коронавирусни тестове през пролетта, което донесе на дружеството продажби за 615 милиона долара през тримесечието. Междувременно фармацевтичното отделение на J&J отбеляза увеличение на продажбите си с 2,1% на годишна база до 10,75 милиарда долара. 

Анализатори на Wall Street смятат, че второто тримесечие, в рамките на което Ню Йорк и Италия се сблъскаха с най-тежките огнища на коронавируса и страните по света затегнаха мерките срещу разпространението на коронавируса, ще е най-тежкият период за печалбите на компаниите през тази година. Както J&J, така и Abbott отбелязаха спад на продажбите си за тримесечието на годишна база. 

Базираната в Ню Джърси J&J разработва ваксина за Covid-19 - процес, който изисква повече време. "Компанията очаква да започне тестове върху хора на 22 юли в Белгия", заяви главният ѝ финансов директор Джоузеф Уолк.

Той посочи, че J&J, която получи финансиране от САЩ за експериментална ваксина, води разговори с Европейския съюз, Япония и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс за доставките си. 

“Все още се опитваме да определим обемите”, заяви Уолк. J&J ще постави цена на ваксината, която няма да е определена на търговска база, като обеща прозрачност относно начина, по който се определя “универсалната глобалба цена”, базирана на производствените разходи и други фактори. 

По-добре подготвени 

След като J&J ревизира финансовите си насоки за втори път тази година, Уолк заяви, че компанията разглежда различни източници на информация в страните, регионите, щатите, градовете и пр. Тя използва вътрешна експертиза за макроикономическото влияние на Covid-19, както и за това колко негативно може да е то за здравните системи. Дружеството следи и тенденциите в болниците, включително риска за недостиг на капацитет в тях, използването на лекарства и анкетите, които показват как хората смятат да се погрижат превантивно за здравето си. 

“Нашият най-добър източник на информация са разговорите с клиентите ни, като здравните системи и веригите за продажба на медикаменти”, заяви Уолк в интервю по-рано. “Ние станахме едно общество през последните три месеца и сме много по-добре подготвени”, добави той. 

Заемащият от скоро длъжността на главен изпълнителен директор на Abbott Робърт Форд заяви, че компанията почти изцяло се е приспособила към новите условия. 

“Отбелязахме добро възстановяване през второто тримесечие в основния бизнес на дружеството”, заяви Форд в четвъртък. “Вероятно все още има известна несигурност. Излязохме от юни на около 90% от предпандемичните нива, средно. Има някои части от нашето портфолио, които отбелязват растеж през юни”, добави той. 

Междувременно Abbott очаква търсенето на тестове за коронавируса да остане, дори след като на пазара се появи ваксина. 

По-добрата ситуация

Уолк коментира, че е ентусиазиран, тъй като много от отложените процедури на J&J вече се доближават до нивата отпреди пандемията. 

“Не искам да звуча така, сякаш съм твърде оптимистичен”, обясни той. “Ние гледаме сериозно на нарастващия брой на новозаразени в някои райони и щати”, добави Уолк. 

Все пак “се намираме в много по-добра ситуация сега”, смята ръководителят, като отбеляза увеличената възможност за тестване за Covid-19 и достатъчното предпазно оборудване.