ЕС едва ли ще разхлаби преминаването през външните си граници поне още 2 седмици

Опасенията са свързани с риск от втора вълна на коронавируса

14:41 | 14 юли 2020
Обновен: 14:41 | 14 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще препоръча външните й граници да бъдат затворени за американците и повечето чужденци поне още две седмици, тъй като има опасност от втора вълна на коронавируса, казаха трима представители, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.  

Дипломатическите представители в Брюксел планират във вторник да не настояват за разширяване на списъка от 15 държави с разрешение за пътуване до ЕС, сред които Канада, Япония, Южна Корея и Китай, чиито жители са получили зелена светлина преди две седмици, за да посетят ЕС, съобщиха източниците, пожелали анонимност.  

Дипломатите могат също така да препоръчат съкращаване на списъка до 13 държави, като премахнат Сърбия и Черна гора в резултат на новите заразени там, казаха двама от източниците. 

Увеличаването на случаите на заразени с Covid-19 по целия свят пречи на европейските усилия за разхлабване на националните ограничения и за съживяване на местните икономики в разгара на летния туристически сезон. 

Забраната за несъществено пътуване до ЕС досега до голяма степен показва доброволната координация между страните членки под егидата на Европейската комисия, която формално няма правомощия за вземане на решения по въпроса. Здравната политика в Европа е главно национална отговорност. 

Все пак някои столици на ЕС вървят по собствения си път. Миналата седмица европейските авиокомпании и летищни групи разкритикуваха неспособността на страните членки да спазват еднакво препоръката относно разхлабването на ограниченията от 1 юли.