В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Туристите нямат страх от пътуване въпреки паниката около коронавируса

Доньо Марков, управител на eSky България, В развитие, 09.07.20

14:46 | 9 юли 2020
Обновен: 16:13 | 9 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Проучването на eSky, проведено в Българя и в още 4 държави - Полша, Румъния, Великобритания и Бразилия, показа, че голяма част от потребителите нямат страх от пътуване въпреки паниката около коронавируса. Това каза Доньо Марков, управител на eSky България, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

“Причината е, че човекът е човек, когато е на път. Фактът, че рамките, които се формираха около пътуването по време на Covid-19, не развиха този страх, защото човек просто се нуждае от пътуване”.  

По думите му близо половината от анкетираните българи са отговорили, че желаят да прекарат почивката си в чужбина тази година, което е с 2 процента по-малко от миналата година, когато е нямало ограничения. 

Той добави още, че авиационният транспорт е най-предпочитан, последван от пътуването с автомобил.  

Марков изброи и някои от мерките по време на полет, които се предприемат с цел поддържане на високо ниво на безопасност - дистанциране, носене на маски, използване на HEPA филтри в самолетите.  

Що се отнася до предпочитаните места за настаняване, Марков обясни, че в хотелите изискванията за дезинфекция са спазвани повече, отколкото в малки структури.  

“Становищата, че повечето ще предпочитат вили и къщи, може да не е оправдано. Големите хотели остават по-защитени и безопасни”.   

Той каза че две трети от анкетираните в България избират черноморските дестинации, а една трета - почивка на планина.  

“Заявките на анкетираните не се различават от миналогодишните - традиционно предпочитани са страни като Италия и Испания. Екзотиката не е изключена - Малдивите и Тайланд са сред предпочитаните”.  

Марков добави, че цената, безопасността и атрактивността са основните фактори при избор на дестинация.  

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да гледате тук.