Германският износ започна да се възстановява въпреки спада с близо 30% на годишна база

През май износът на най-голямата икономика в Европа нараства с 9%

11:23 | 9 юли 2020
Обновен: 11:23 | 9 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Драматичният спад на германския износ в условията на коронакриза продължава през май, но за първи път се прокрадва проблясък на надежда. Износът на стоки се свива през май с 29,7% на годишна база до 80,3 млрд. евро, а на месечна база нараства с 9%, обяви Федералната статистическа служба, предава Die Zeit.

През април бе отчетен спад на годишна база от 31,1%, който бе най-силният от началото на водене на статистиката през 1950 г. Ограниченията за пътуване, логистичните спънки и прекъснатите вериги на доставки оказаха сериозно влияние.

Вносът намалява през май с 21.7% на годишна база до 73.2 млрд. евро. На месечна база той нараства с 3.5%.

Данните са разочароващи за пазарите, които очакваха износът да нарасне с 13.8% през май спрямо месец по-рано, а вносът - с 12%. 

Германската индустриално-търговска камара (DIHK) и Германската промишлена асоциация (BDI) предвиждат спад на износа с 15% за цялата година. Прогнозата е оптимистична, заяви наскоро директорът на DIHK за външна търговия Фолкер Трайер. Няма изгледи спадът да бъде компенсиран през следващата година. Освен частното потребление износът е един от основните стълбове на германската икономика.

Междувременно миналата седмица стана ясно, че индустриалната продукция в Германия е нараснала с по-малко от очакванията на анализаторите през май, подчертавайки предизвикателствата, пред които се изправя най-голямата европейска икономика.

Производството в индустриалния сектор е нараснало със 7.8% през месеца, когато Германия премахна повечето ограничения, за да спре разпространението на вируса. За сравнение консенсусната прогноза беше за ръст с 11.1%. Увеличението през май все пак е факт след рекорден удар по активността през април.

Въпреки че последните данни показват, че най-голямата икономика в Европа е минала през най-лошия и най-дълбок спад от десетилетия, те също така показват, че пътят до връщането до нивата преди кризата ще е дълъг.

Със своята експортно ориентирана икономика Германия е силно зависима от развитието в останалата част на Европа и света. Бързото разпространение на вируса в САЩ и засилващият се спор между Китай и Вашингтон подчертава несигурността на икономическите прогнози към този момент.