След митинга на Тръмп в Тълса: Броят на заразените с коронавирус расте

САЩ са най-тежко засегнатата страна от пандемията с над 3 млн. заразени

09:41 | 9 юли 2020
Обновен: 09:41 | 9 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Go Nakamura/Bloomberg
Снимка: Go Nakamura/Bloomberg

Около две седмици и половина след подновяване на предизборната кампанията на американския президент Доналд Тръмп в Тълса, Оклахома, в града се наблюдава увеличение на броя на заразените с коронавирус. Според местните здравни власти броят на заразените е нараснал с 266 в последното денонощие, като в предишни два дни има повече от 200 доказани случая, пише Die Zeit.

Директорът на местната здравна служба Брус Дарт не желае непременно да отдава повишените нива на зараза на кампанията на Тръмп от 20 юни. Той обаче намира "повече от вероятна" причината, че увеличението е свързано с "няколко основни събития преди малко повече от две седмици". Мащабните контрадемонстрации, протекли паралелно със събитието на Тръмп, също биха могли да са предпоставка за това, посочи още Дарт.

През първите две седмици след мероприятието все още е установен спад на инфекциите в Тълса. Може да отнеме около две седмици обаче, докато  се проявят симптомите на зараза.

Тръмп проведе първия си предизборен митинг в Тълса, след като коронакризата застигна САЩ. Той игнорира опасенията, че мащабното събитие може да насърчи разпространението инфекцията. По-голямата част от хилядите хора, присъстващи на митинга, не носеха маски за лице, включително самият президент.

Общият брой на случаите на коронавирус в САЩ наскоро премина границата от 3 млн. Според данни на университета „Джон Хопкинс“ в сряда вечер, в рамките на 24 часа са регистрирани още 55 хил. нови инфекции. Общият брой на заразени е малко над 3 млн.

Отчетени са и още 833 смъртни случая. С това общият им брой нарасна до 132 195. САЩ са най-тежко засегнатата страна от пандемията и по отношение на носители на заразата, и като смъртни случаи.

Тази събота Тръмп смята да говори с хиляди свои привърженици на летището в Портсмут в североизточен Ню Хемпшир - този път на открито. Регистрирайки се, всички участници трябваше да се съгласят, че „доброволно поемат всички рискове“, които могат да произтекат от коронавируса. Гостите обаче бяха силно насърчени да носят предоставени маски.

Междувременно нагласите към президента се променят и рейтингът му спада, след като коронавирусните случаи продължават да скачат в основни про-републикански щати.

Докато Тръмп не промени позицията си по отношение на предпазните средства и спрямо пандемията кято цяло, много от привържениците му също няма да променят своята, отбелязва германското издание Der Spiegel.

Придавайки на маската символика, Тръмп се възползва от възможността да коригира отношението си. Отказът му да покрие лицето си се превърна във въпрос на политическа идентичност за него и неговите сподвижници. За американския президент няма добър изход от тази ситуация. Той е в капан, в който сам е допуснал да попадне, пише още германското издание.