Коронакризата в САЩ: Маски или свобода?

Докато Тръмп не промени позицията си, много от привържениците му също няма да променят своята

21:33 | 6 юли 2020
Обновен: 06:35 | 7 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Gabriela Bhaskar/Bloomberg
Снимка: Gabriela Bhaskar/Bloomberg

През март американският президент Доналнд Тръмп реши да послуша експертите си и да вземе под внимание коронавируса. Много щати наложиха комендантски часове и социална изолация. Така САЩ започнаха борбата с Covid-19, пише за Der Spiegel Ралф Неукирх.

Гражданите оцениха мерките. Статистиките за одобрението на Тръмп се повишиха до рекордно високи нива. Според проучвания 47,3% са доволни от неговата политика – най-високият резултат, откакто встъпва в длъжност.

Но това беше до момента, когато Тръмп направи една от най-фаталните грешки при управлението си – да политизира коронавируса, уточнява анализаторът.

Няколко седмици по-рано той нарече коронавируса „демократична измама“. След това „облече“ в думи по-фино послание - когато американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръча носенето на маски, Тръмп даде да се разбере, че няма намерение да носи: „По някакъв начин не мога да си представя това за себе си“.

Той продължава да придържа към тази линия. Ако има една константа в коронаполитиката му, това е именно отхвърляне на маската. Само преди две седмици в интервю за Wall Street Journal той каза, че някои граждани носят маската само за да изразят своето неодобрение към него.

Тези, които носят маски, правят това, за да защитят себе си и околната среда от инфекция. Много хора, които не носят маска, искат да изразят подкрепата си за президента.

Маската се е превърнала в политически идентификатор по времето на пандемия, посочва Неукирх. Всеки, който шофира през републикански ориентирания щат Оклахома, може лесно да намери кафенета, където нито персоналът, нито клиентите носят маска. За разлика от тях, в съседно Ню Мексико, което има демократичен губернатор, повечето граждани са с предпазни средства.

Комендантските часове и социалната дистанция се обсъждат до голяма степен обективно, отчита авторът. Носенето на маската обаче е принципен въпрос, поне сред твърдото ядро ​​от поддръжниците на Тръмп, допълва той в анализа си.

Те не смятат, че вирусът е толкова опасен, колкото се твърди. Според тях алтернативата е „маска или свобода“, което на практика означава свобода да застрашават другите, пише Der Spiegel.

Стратегията на Тръмп първоначално работеше. Вирусът се разпространява главно в големите градове, които се управляват най-вече от кметове демократи. Привържениците на републиканците в страната имаха много по-малко проблеми с коронавируса, дори и без маска.

Откакто Covid-19 се разрази в републиканските ядра, стратегията на Тръмп се обърна срещу него. Щати като Тексас, Флорида и Аризона от седмици съобщават за нови инфекции, вирусът излиза извън контрол. Републиканските губернатори като този на Тексас - Грег Абът, които се изказаха строго против задължението да се носи маска, промениха тактиката си.

Но докато Тръмп държи на своята линия, това няма да е достатъчно, уточнява Неукирх. Въпреки че наскоро той заяви, че е "абсолютно за маските", неговите последователи знаят, че това не е сериозно обмислено изказване.

В рамките на речта му по време на Деня на независимостта в планината Ръшмор бяха събрани хиляди зрители, повечето без маски. Екипът на Тръмп препоръчва носенето на маската за следващата голяма масова среща в Ню Хемпшир, смятана от експертите за по-малко опасна - но отново пожелателно, не задължително.

Докато Тръмп не промени позицията си, много от привържениците му също няма да променят своята, отбелязва журналистът. Местните власти в Тексас вече заявиха, че няма да събират глоби за нарушаване на изискването за носене на маска.

Придавайки на маската символика, Тръмп се възползва от възможността да коригира отношението си. Отказът да покрие лицето си се превърна във въпрос на политическа идентичност за него и неговите сподвижници.

Според позицията на Der Spiegel Тръмп вече няма друг избор, освен да овладее ефективно пандемията. Америка е изправена пред огромна победа над коронавируса, заяви той на 4 юли - в момент, когато неговите партийни поддръжниците в отдените щати от страх отменят първите облекчения на мерките относно вируса.

За американския президент няма добър изход от тази ситуация. Той е в капан, в който сам е допуснал да попадне, пише в заключение германското издание.