Как се пазарува в Австрия, когато маските падат?

Търговците на дребно в модния бранш са особено засегнати от пандемията

22:04 | 7 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

С маски или без? От уикенда насам отново се оформи дискусия за предпазните средства в борбата с коронавирусната пандемия. В Германия например, министър на здравеопазването Йенс Шпан и здравните министри на федералните провинции в момента отхвърлят премахването на изискването за маска. Но натискът от различни икономически сектори расте, и по-специално от областта на търговията на дребно, пише за Die Zeit Каролин Ванбек.

Мотивите: ако носенето на маските най-накрая отпадне, хората отново ще се стичат до вътрешността на градовете, търговските центрове и пешеходните зони, за да пазаруват така, както желаят. Търговците на дребно в модния бизнес, които са особено потърпевши от коронакризата, се надяват клиентите отново да изпитат удоволствие от пазаруването.

Но наистина ли е така? Може ли въздухът в магазина, който би могъл да разпространи вируса, да смути много клиенти? С други думи, изискването за маска недостатък ли е в търговията на дребно, или е полезно?

Първите отговори идват от Австрия, където изискването за носене маски в търговията на дребно е отменено от 15 юни. Засега се прилага спазването на социална дистанция от един метър между хората, които не са част от едно семейство. И принципът на личната отговорност - когато нещата „загрубеят“, маската трябва отново да се използва.

„В Австрия броят на клиентите нараства след отпадането на изискването да носят маска“, казва Райнер Уил, управляващ директор на Асоциацията на търговците на дребно в страната, на база на проучване между 140 представители на сектора.

Въпреки това търговците в модната индустрия се възползват по-малко от това развитие: според изследването те регистрират спад от 40% в продажбите и броя клиенти през юни на годишна база. Премахването на задължението за носене на маска има по-малък ефект в този сектор.

"Въпреки че краят на задължителната маска е доловим, по-скоро възобновяването на търговията с кетъринг и съживяването на градските центрове повече мотивират клиентите отново да пазаруват. Като цяло продажбите ни се подобриха леко. Въпреки това не може да се говори за възходяща тенденция, предпазливостта все още се забелязва ", съобщават от веригата модни къщи Peek & Cloppenburg.

В момента много потребители предпочитат да спестяват и да се ограничават до основни покупки, вместо да увеличават удоволствието от пазаруването както преди.

Супермаркетите усещат минимална разлика. Това се потвърждава и от компанията Hofer, част от Aldi Süd.

„Отмяната на изискването за носене на маска няма измерим ефект върху потребителското поведение при пазаруване“, коментира наблюдател. Разбира се, това все още е доброволно – всички мерки по безопасност и дезинфекция продължават да съществуват. От веригата магазини за хранителни стоки Spar казват: "Потребителските нагласи се подобряват забележимо, но това няма нищо общо с маските. Те никога не са били проблем в търговията с храни“.

Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер предупреди наскоро: "Ако броят на новозаразените отново се увеличи, отделните стъпки за разхлабване ще бъдат оттеглени много бързо и предпазните мерки отново ще се засилят”.

Точно това се случи междувременно – Горна Австрия е първата провинция в Австрия, която въвежда отново изискването за маска след забележимо увеличение на коронаинфекциите. От четвъртък нататък гражданите ще трябва отново да носят предпазното средство в магазините и баровете, заяви премиерът на провинцията Томас Щелцер във вторник в Линц.