Австрия издаде предупреждения за пътувания до шест балкански страни

Всички, завърнали се в Австрия от Западните Балкани, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина

19:05 | 1 юли 2020
Обновен: 19:25 | 1 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Австрия издаде предупреждения от най-висока степен за пътуване до всички страни от Западните Балкани. Това се случва в деня, в който Европейския съюз включи две от шестте балкански страни в списък с „безопасни“ държави за пътуване.

Няколко държави в региона отчитат ръст на случаите на коронавирус, но страните членки на ЕС се споразумяха, че границите може да се отворят за Сърбия и Черна гора. Но в предупредителния списък на Австрия са включени както Сърбия и Черна гора, така и Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Албания.

Предупреждението е от шеста степен на повишен риск, като Виена призовава гражданите си да избягват пътувания в региона на всяка цена и препоръчва тези, които се намират в момента в региона, да се завърнат в родината си незабавно. Австрийските граждани, които се върнат в страната, ще бъдат поставени под 14-дневна карантина или ще трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус.

Освен балканските държави, в австрийския списък попадат още Великобритания, Швеция, Португалия и Турция. През изминалото денонощие Австрия регистрира 107 нови случаи на коронавирус, а външният министър Александър Шаленберг коментира пред репортери, че част от последните пациенти с коронавирус са били заразени от хора, които са се завърнали от Западните Балкани. „Например, при нашите съседи Хърватия и Словения се наблюдава ръст на огнищата предимно заради хора, които са се върнали от пътувания“, отбелязва той.

Каква е ситуацията в Западните Балкани?

Преди седмица Хърватия отново въведе 14-дневна карантина за гражданите, които идват от Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Сърбия заради ръст на новите случаи в тези страни.

Тези четири държави отчитат ускорен темп на ръста на новозаразените с коронавирус от началото на юни. Потвърдените случаи в Северна Македония през последните 14 дни са 2067, а в Косово и Албания са над хиляда.

Извънредно положение е обявено в няколко малки и големи градове в Сърбия, а в понеделник премиерът на страната Ана Бърнабич бе освиркана от граждани при посещението ѝ в Нови пазар, където е едно от най-големите огнища на коронавирус в страната.