Случаите на коронавирус по света вече са над 10 млн.

Експерти предупреждават, че разпространението на Covid-19 се ускорява драстично

14:34 | 28 юни 2020
Обновен: 14:39 | 28 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Erica Canepa/Bloomberg
Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Потвърдените случаи на коронавирус в световен мащаб вече надхвърлят 10 млн., което напомня, че най-смъртоносната пандемия в модерната история е по-силна от всякога, съобщава Bloomberg.

Преминаването на границата от 10 млн. трябва да служи като сигнална лампа за здравните експерти и политическите лидери, включително и за президента на САЩ Доналд Тръмп, който в началото на пандемията се надяваше, че тя ще изчезне с настъпването на топлото време през лятото. Вместо това темпът на заразяване с коронавирус се ускорява. От първия случай на коронавирус в китайския град Ухан до достигането на бройката от 1 млн. бяха необходими четири месеца.

Разпространението на коронавируса непрекъснато се ускорява и за все по-кратък период се регистрират нови един милион случая. Също така редица експерти смятат, че реалният брой на заразените с Covid-19 е много по-висок заради трудно проследяване на болестта.

В средата на юни започнаха да се регистрират по 150 хиляди случаи на ден в световен мащаб. Поради това генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус да предупреди, че пандемията е навлязла в нова опасна фаза. Смъртните случаи също се увеличават бързо и вече са близо 500 хиляди. А някои експерти прогнозират, че е възможно съвсем скоро да нараснат драстично до 1 млн.

„Не сме видели края на пандемията и затова все още не виждаме пълния ѝ обхват. Разпространението на коронавируса ще е опасно, колкото Испанската болест“, коментира Али Мокдад, професор по медицински науки в Университета във Вашингтон. Испанската болест, която се появява през 1918 г., заразява над 500 млн. души по света.