Все по-малко милениали планират смяна на работните места заради пандемията

Мнозинството от поколенията Y и Z предпочитат да напуснат големите градове, ако имат възможност за дистанционна работа

18:16 | 25 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Мобилността на работната сила - ключова за динамиката на пазара на труда, може да пострада от коронавирусната пандемия, сочи изследване на Deloitte Global Millennial Survey 2020, цитирано от Bloomberg. 

След няколкото години на ръстове, сега по-малко от една трета от милениалите прогнозират смяна на работните си места през следващите две години. Младите хора посочват нуждата от стабилност като една от причините да запазят настоящите си работни места. Друга причина е, че най-възрастните членове на това поколение вече наближават 40-те години, което също може да влияе на отговорите им. 

Работната мобилност

Изследването на Deloitte обхваща родените между януари 1983 г. и декември 1994 г., както и т.нар. генерация Z - родените между януари 1995 г. и декември 2003 г. 

Делът на милениалите, които посочват, че планират да напуснат работа след две или по-малко години, се понижава до 31% спрямо 41% миналата година. Междувременно делът на планиращите да останат на същото работно място за пет или повече години се увеличава до 35% от 28% година по-рано. Според Бюрото по трудова статистика (Bureau of Labor Statistics) хората, родени в началото на 80-те години на миналия век, са сменили средно 8.2 работни места между 18 и 32-годишна възраст. 

По отношение на поколението Z изследванията показват, че половината от тези млади хора имат намерение да сменят работните си места в следващите две години, което е понижение спрямо 61-те процента година по-рано. 

60% от анкетираните посочват, че биха предпочели да продължат да работят дистанционно, когато кризата приключи, като делът на представителите на поколението Z е по-малък. Над половината от анкетираните от двете групи - 56%, посочват, че ако имат възможност за работа от вкъщи, биха избрали да живеят извън големите градове, където разходите за живот са по-ниски.