Австрия е засегната от най-дълбоката рецесия след Втората световна война

Институтите Wifo и IHS прогнозират пагубни ефекти върху пазара на труда, огромен бюджетен дефицит и спад в износа

19:06 | 26 юни 2020
Обновен: 21:06 | 26 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg
Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Тежката рецесия в световен мащаб бе предизвикана от мащабните, политически наложени ограничения във връзка разпространението на коронавируса. "А в Австрия това е най-дълбоката рецесия след Втората световна война", съобщи в петък Австрийският институт за икономически изследвания (Wifo) на база на новата си икономическа прогноза за тримесечието, пише Kurier.

Свиването на австрийската икономика през 2020 г. e значително по-силно изразено спрямо 2008/2009 г. в условията на глобалната икономическа криза тогава. Австрия вероятно се оттласна най-ниската си точка и фазата на възстановяване започна, посочват от Wifo.

Несигурността обаче продължава, включително и по отношение на по-нататъшния ход на пандемията. Прогнозите на Wifo и института IHS Markit са направени спри условие, че няма да има втора вълна пандемията.

IHS прогнозира, че БВП на Австрия ще се свие с 9,5% през първата половина на годината на годишна база. Според Австрийската централна банка от края на март до средата на април икономиката на страната се свива с около 25% седмично и с по 20% от средата на април до началото на май, припомня IHS. От началото на май спадът е от 10%.

Ограничителните мерки предизвикаха шокове при предлагането, спад в потребителската активност, както и на инвестиции и търсенето от чужбина. Икономическата перспектива се промени съществено в рамките на няколко седмици. По отношение на предлагането на риск бяха изложени производството на стоки, хотелиерството и ресторантьорството, транспортният сектор също. Сега се очертава възстановяване - поради постепенното оттегляне на мерките и поради факта, че частните домакинства и компаниите все повече се адаптират към определени постоянни ограничения, посочва Wifo.

Икономическият спад е пагубен за пазара на труда. Дългосрочното нарастване на заетостта приключи рязко през март, а безработицата нарасна значително. Схемата за частична безработица ограничава негативните ефекти и следва да задържи служителите по места и да избегне фалити на фона на предстоящото възстановяване. Независимо от това Wifo очаква заетостта да спадне с 2,1% през 2020 г. след ръста с 1,6% през 2019 г. Институтът IHS Markit прогнозира спад на безработицата от 2,5%, а след това - 1,5% ръст.

 „По-голямата част от корекцията, свързана с кризата на пазара на труда, вероятно ще настъпи от намаляване на работното време“, подчертава Wifo. Тази година ще се изработят 7,0% по-малко часове, а през 2021 г. - 4,6% повече.

Глобалната икономика също се срина - IHS определи спада като най-силния в световната икономика след 30-те години. В международен план икономическата активност бе драстично ограничена в много страни през първото и особено през второто тримесечие поради бързото увеличаване на броя на инфекциите в световен мащаб. Поради постепенното успокояване се очаква възстановяване през останалата част от годината.

"Глобалната рецесия вероятно ще достигне дъното си през второто тримесечие и световната икономика след това предстои да се оттласне от него", коментират от IHS. Според института икономиката на еврозоната ще се свие с 8,5% тази година, по-силно от Австрия, а след това ще нарасне с 6,3% през 2021 г. Глобалната икономика може да отчете спад от 4,8% през тази година, а след това - ръст от 5,3% през 2021 г. Глобалната търговия е засегната по-силно, тя предстои да отчете спад от 13% през тази година и да наберете възходяща инерция с 8% през 2021 г., отбелязват още от института IHS.

Износът на Австрия ще се свие с 14,8% през тази година според Wifo, докато износът ще спадне с 13,5%. Очакванията са през 2021 г. да има ръст съответно с 9,5 и 7,1%. IHS прогнозира 11.3% спад в общия износ през тази година и 20.0% увеличение през 2021 г. Вносът според института ще намалее със 7,3% поради слабото вътрешно търсене, но след това ще нарасне с 5,4%.

Очаква се инвестициите в Австрия да намалеят с 6,5% през тази година и след това с 4,8% през 2021 г. Според проучване от май 21% от компаниите са отменили инвестиционни проекти - особено в сектора на услугите и по-малко в строителната индустрия, подчертава Wifo.

За тази и следващата година инфлацията ще се забави до съответно 0,6 и 0,9%, гласи прогнозата на Wifo. IHS пък очаква тя да е 1,0 и 1,3%.

Правителственият бюджет се свива сериозно заради правителствените мерки - пакетът от помощи, стартиран през март, включва 38 млрд. евро за борба с икономическите последици от Covid-19, а стимулите, представени от правителствен оттегляне в средата на юни, са на обща стойност 50 млрд. евро. На тази база IHS прогнозира държавният дефицит да е 11,5 % от БВП през 2020 г. и да спадне до 4% през следващата година. Wifo очаква дефицит от 10,3% през настоящата година и 6,0% през 2021 г.