Как се разпространи коронавирусът в Австрия?

Проучвания на епидемиолози проследяват как се разпространява пандемията в страната

21:30 | 8 май 2020
Обновен: 17:04 | 4 юни 2020
Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

През февруари двойка от Инсбрук, и двамата на 24 години, се свързват с контролния център на Тирол с оплаквания от температура и болки в гърлото. Двамата пристигат от Ломбардия, където са били първите установени случаи на коронавирус в Италия няколко дни по-рано. На 25 февруари губернаторът на Тирол Гюнтер Платер обявява първите двама носители на коронавирус в Австрия, а именно двойката в Инсбрук, пише за Der Spiegel Катерин Рудлинк.

"Пандемията се разпространи бързо в Алпийската република през следващите седмици и вече има повече от 15 700 потвърдени случаи на Covid-19. Броят им намалява рязко от известно време, вероятно благодарение на строгите ограничения, които правителството бързо наложи", посочва авторът.

Епидемиолозите от Австрийската агенция за здравна и продоволствена сигурност (AGES) реконструират как се разпространява вирусът в страната. Те причислиха около една четвърт от всички инфекции към различни източници на огнища, т.е. региони, в които случаите се се натрупвали за определен период от време. От тези така наречени „клъстери“ могат да се направят изводи за това как пандемията се разпространява сред населението, съобщава Der Spiegel.

Всъщност е малко вероятно двамата италианци, живеещи в Инсбрук, да са първите, които действително пренасят вируса в страната. Тази седмица се появиха подозрения, че Covid-19 се разпространява по целия свят от края на 2019 г., припомня изданието.

Анализите на британски изследователи, които сравняват хиляди вируси Sars CoV-2 от цял свят, също предполагат, че международната експанзия на вируса би следвало да е започнала между октомври и декември 2019 г.

За да идентифицират начините за предаване на вируса в Австрия, учените от AGES първо са разпитали хора, които вече са били тествани положително, за проявата на симптомите. От това те установяват как протича разпространението.

„Голямата задача в изясняването е да открием сред определен брой хора, които са били в контакт помежду си, кой е източникът и как се предава вирусът по веригата впоследствие“, споделят от AGES.

Открити са 11 огнища в различни региони. Повечето от тях са в старчески домове, както и в зоните за отдих, информира Der Spiegel.

От своите проучвания Австрийската агенция за здравна и продоволствена сигурност обобщава, че доста заболели са пренасяли заразата, преди дори да забележат, че имат симптоми. Предаването на вируса към други хора обикновено се извършва в рамките на няколко дни (от 3 до 5 дни).  Това става, когато няколко души са на едно и също място за дълго време (около 15 минути).

"Мерките, свързани с изолацията, и териториалните ограничения дават ефект - ако бъдат открити навреме, разпространението на вируса се прекъсва", отбелязва авторът.

Към момента не са установени вериги за предаване на вируса, които да протичат през обществен транспорт или посещение на магазин, пише Катерин Руделинк.

Проучванията помагат да се проследи и ограничи разпространението на Covid-19. С ниско ниво на нови инфекции следващите доказани случаи могат да бъдат бързо идентифицирани.

Ако се знае в кои области са повечето заразени, там могат да се приложат подходящи мерки. Подобна информация би могла да помогне за предотвратяване на втора вълна от инфекции през следващите седмици, разкрива Der Spigel.