Туризмът в Австрия сега - една история за отчаяния оптимизъм

В понеделник Виена обяви, че нощувките през март са намалели със 73% в сравнение със същия месец на 2019 г.

22:30 | 22 април 2020
Обновен: 02:04 | 7 юни 2020
Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Улиците около катедралата „Свети Стефан“ във Виена, Австрия, обикновено гъмжат от туристи. Ако искате да прекосите предната част на огромната църква, трябва да си проправите път през туристически групи и продавачи на билети за концерти. В момента обаче всичко е различно, пише Йонас Фогт за Die Zeit.

"От една седмица магазините с площ от 400 квадратни метра в Австрия отново се отворени. Особено в района, който се намира близо до средновековния център на града, туристи липсват. В понеделник Виена обяви, че нощувките през март са намалели със 73% в сравнение със същия месец на 2019 г.", разкрива авторът.

„Усетихме промяната още в края на февруари, когато започнаха да се отменят пътувания и резервации и т.н.“, разказва екскурзоводът Явон Хойбергер-Дорнауер. В момента тя оцелява от спестяванията си, като вероятно ще получи само 1200 евро от държавния фонд за нуждаещи се. Освен това жената има късмет, че е омъжена за човек с постоянен доход, в противен случай ситуацията за нея би била още по-тежка, допълва Фогт в анализа си.

Още по темата

Туристическият сектор беше почти всичко за Испания

900 екскурзоводи във Виена, една трета от които работят на пълен работен ден, осъществяват дейност съвместно с туристически агенции и почти изцяло зависят от чуждестранния туризъм, информира Die Zeit.

За австрийската туристическа индустрия ситуацията е катастрофална, обяснява Йонас Фогт. "И понеже Австрия е туристическа държава, последиците се усещат много повече, отколкото където и да е другаде. През 2018 г. в страната с 8,8 милиона жители почти половин милион души са били заети в ресторантьорския сектор и бизнеса с отдаване на апартаменти под наем за нощувки. Приходите от посещения от чуждестранни туристи в Австрия са възлизали на 19,5 милиарда евро, 15,3% от брутния вътрешен продукт на страната", уточнява авторът.

"Фактът, че нивото на безработица в Австрия в края на март рязко се повиши от около 300 000 до 500 000  души (много по-висок ръст, отколкото в Германия), е свързан и с преждевременния край на зимния сезон", се подчертава в материала.

Както винаги в икономиката, всичко е въпрос на търсене и предлагане, отбелязва Фогт. Според анализа има общ план за действие за възобновяване дейността на бранша. Доколко мерките ще са ефективни ще се разбере в края на април. Ако това се случи, от средата на май нататък ресторантите и музеите постепенно ще започнат отново да отворят.

Германските туристи са изключително важни за австрийската туристическа индустрия. Те правят почти 56 милиона резервации годишно, пет пъти повече от следващата по големина група, холандците. Туристическият изследовател Андреас Райтер казва в интервю за изданието Kleine Zeitung, че две трети от туристическите компании няма да оцелеят при отлив на германски туристи.

Отваряне на границите на повечето държави ще е в плюс за всички хотелиери, не само в Западна Австрия, обяснява Йонас Фогт. Но този ефект не бива да се надценява. За хотелите във Виена, например, търговските панаири и конгресите също са много важни, а вероятността за провеждането на такива не е голяма. И тогава възникна въпросът дали хората могат да си позволят почивка в условията на икономическа криза.

На тези и още въпроси предстои да си отговори Австрия. Възможна е и консолидация в сектора. В момента австрийските туристически компании изпитват повече отчаяние, примесено с оптимизъм. Въпреки това понякога все пак се прокрадва лека надежда, когато, въпреки пандемията и изолацията, все пак има известен брой резервации. Сега за заетите в туристическия бранш и малкото е много, пише в заключение Йонас Фогт.