Туристическият сектор у нас ще бъде подкрепен с две групи мерки

Министерството на туризма отбелязва, че основната цел е да се запази потенциала на компаниите в сектора

19:21 | 21 април 2020
Обновен: 12:15 | 6 юни 2020
Снимка:Geric Cruz/Bloomberg

Министерството на туризма въвежда две основни групи мерки в подкрепа на туристическия бизнес у нас заради пандемията от коронавируса, съобщават от ведомството. Основната цел е да се съхранят работните места и потенциала на компаниите в бранша, както и да се привличат нови туристи. 

"Така ще се преодолеят максимално гъвкаво и бързо пораженията от CОVID-19", се посочва в позицията на министерството. Някои от мерките вече действат в условията на извънредно положение. Тяхната цел е да се запазят работни места в сектора и да се съхранят възможностите на фирмите да възобновят работата си, когато извънредното положение бъде отменено. Втората част от мерките са насочени да заработят веднага след приключване на кризата за привличане на туристи.

Междувременно заради липсата на подкрепа от страна на министерството, представителите на туризма у нас поискаха оставката на министър Николина Ангелкова, като във вторник внесоха искането си в Министерски съвет. 

Институцията предложи в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение да се предвиди краткосрочна форма за подкрепа на предприемачите в туризма. Според промяната туроператор, който трябва да възстанови на туриста платена вече сума за отменено заради извънредното положение пътуване, да му предложи ваучер на същата стойност. Ако туристът не е съгласен с този вариант, може да му се предложи споразумение за туристически пакет заместител. Ако и този вариант не е подходящ за потребителя, туроператорът трябва да възстанови сумата до месец след отмяната на извънредното положение.

"Отчитайки тежката ситуация, в която изпаднаха туроператорските фирми и след серия от срещи с тях, Министерството на туризма внесе предложение и Народното събрание прие да се даде  отсрочка за плащане към клиентите на туристически услуги", пише в позицията на ведомството. Тя е вече до 13 юни 2020 г. (ако извънредното положение бъде прекратено на 13 май).  Това бе възможност за туроператорите да преговарят с клиентите си по вариантите за ваучер, отлагане на същото пътуване за нова дата или кои от тях държат да получат обратно вече инвестираните в почивката средства.

От началото на извънредното положение туристите бяха посъветвани да изберат ваучер или отлагане на почивката, за да подкрепят българския туризъм.

От министерството посочват, че настояването на някои туроператорски организации обаче веднага държавата да регламентира 12 или 18 месечен мораториум върху плащанията на средства към потребителите за неосъществени почивки ще освободи от финансовото бреме фирмите, но би поставило в неизгодна позиция една част от потребителите - и то точно тези, които в пандемията, заради съкращения или болест, нямат шанс да ползват почивката си в близката година,  а средствата, платени за  нея, са им спешно необходими, за да покрият ежедневните разходи за семействата си.  

"При всяко решение се търси необходим баланс и как то би се отразило на бъдещото развитие на отрасъла. Не бива да се пренебрегва и рискът, че оставени да поемат цялата щета в пандемията,  потребителите може трайно да откажат услугите на туроператорските фирми за дълъг период, след като кризата приключи", се отбелязва в позицията. В указанията си Европейската комисия недвусмислено заявява, че вариантът за плащане на отложена почивка трябва да остане като една от опциите за туристите.  

Друга мярка в подкрепа на бизнеса е, че с един месец след края на извънредното положение бяха удължени и сроковете, посочени в Закона за туризма по отношение на права и задължения на лицата и фирмите в сектора. В тази рамка са и сроковете за всички видове документи, както и сроковете по компетентността на специализираните комисии в туристическата администрация. През периода на извънредното положение са преустановени проверките за категория и сертификация на обектите. При положение че крайният срок на съответните удостоверения и на временните удостоверения за дейностите изтича, той се удължава също с един месец, отчитан след отмяна на извънредното положение.

От ведомството посочват още, че в постоянен диалог с ресорните еврокомисари и след разяснения от Генерална дирекция „Потребители и правосъдие“ на Европейската комисия как да се прилага Директивата за пакетните туристически пътувания в условия на COVID-19, бяха издадени с КЗП съвместни указания и препоръки. Те са свързани с вече сключени договори за туристически пакети, реализацията на които е невъзможна при извънредното положение, и са публикувани на интернет страницата на Министерството на туризма. В конкретна помощ на бранша Министерството на туризма изготви също Декларация за пътуване на собствен риск и Препоръки към местата за настаняване за дейността им след края на извънредното положение.

Ведомството разработва механизъм за отпускане на ваучери за късен летен сезон, чиято цел е да насърчи вътрешния туризъм. Обмислят се и ваучери за най-рисковите лица – хората от първа линия в борбата срещу пандемията, които ще могат да почиват в обекти, вписани в Националния туристически регистър.

Министерството на туризма е готово с проект на Стратегическа кризисна програма за реклама, която трябва да стимулира възстановяването на позициите на туризма след кризата. Този документ се фокусира отново върху вътрешния туризъм, българските туристи и туристите от съседните страни, които обичайно не ползват авиоуслуги. Целта е късното лято поне частично да покрие огромните щети, предизвикани от пандемията. Надежди за това дава фактът, че засега няма отменени резервации за туристически посещения след 15 юни.

Като дългосрочна мярка институцията се връща и към идеята за създаване на Гаранционен фонд, която преди няколко години беше отхвърлена от бизнеса. Тя не е нова, но за да се реализира този път, е нужно бизнесът консенсусно да я подкрепи и да бъде подложена на широко публично обсъждане.

"Наша цел безспорно са и дългосрочните мерки в подкрепа на сектора през следващия програмен период по оперативни и други програми на ЕС до 2027 г. Разчитаме, че в близко време ще стартира също насочването на около 20 млн. лв. безвъзмездни финансови средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 за микро- и малки предприятия в туризма", пишат още в позицията си до медиите от Министерство на туризма.