Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро е заразен с Covid-19

Лидерът на страната заяви, че се чувства добре и взима хидроксихлорохин

18:49 | 7 юли 2020
Обновен: 18:53 | 7 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро. Снимка: Andre Borges/Bloomberg
Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро. Снимка: Andre Borges/Bloomberg

Бразилският президент Жаир Болсонаро е дал положителен тест за Covid-19 на фона на ескалиращата здравна криза в най-голямата икономика на Латинска Америка, съобщава Bloomberg. 

“Аз съм напълно добре”, заяви Болсонаро в интервю за CNN, след като обяви резултата от теста си. Той добави, че взима хидроксихлорохин, лекарство срещу малария, за което се смята, че е ефективно срещу коронавируса, въпреки че не е позволено за употреба от повечето здравни експетри в световен мащаб и се смята, че може да доведе до опасни странични ефекти. 

65-годишният президент, който по време на кампанията си за рестарт на икономиката определи вируса като “просто малък грип”, многократно наруши медицинските препоръки за дистанция, срещайки се с много хора без маска. 

Късно в понеделник обаче видеоклип, публикуван в YouTube, показа Болсонаро с маска, като президентът се опитваше да не доближава твърде много от привържениците си. Той заяви, че следва заповедите на лекарите за социална дистанция, след като е проявил симптоми на вируса, като добави, че изследвания показват, че дробовете му са „чисти“.

Бразилия се превърна в глобално огнище на коронавируса с над 65 хиляди жертви на заразата и повече от 1,62 милиона заразени. В момента бразилското министерство на здравеопазването има временен ръководител, след като Болсонаро уволни първия си министър на здравеопазването, а втори подаде оставка.

Това не е първият път, в който Болсонаро е тестван за Covid-19. През март, след като множество членове на делегацията му в САЩ се заразиха с коронавирус, президентът си направи тест, като заяви, че е отрицателен.