САЩ забраняват влизането на чужденци от Бразилия

Администрацията на президента Тръмп въвежда ограниченията заради големия брой потвърдени случаи на коронавирус в Бразилия

08:12 | 25 май 2020
Обновен: 08:14 | 25 май 2020
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп забранява влизането в САЩ на повечето чуждестранни граждани, които пристигат от Бразилия, където случаите на коронавирус се увеличиха драстично през последните седмици. Така Вашингтон разширява ограниченията, които досега бяха в сила за посетители от Европа и Китай, съобщава Bloomberg.

Според заповедта чуждестранните граждани, които са били в Бразилия до 14 дни преди пристигането си в САЩ, няма да могат да влизат на територията на страната, обяснява прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани.

Рестрикциите няма да се отнасят за търговския поток между двете страни. Изключения ще се прилагат за определени физически лица.

Пред седмица президентът Тръмп коментира, че обмисля да забрани полетите от Бразилия. „Бразилия изпитва сериозни проблеми, няма съмнение в това“, заяви Тръмп на 19-ти май. „Не искам хора да идват от там и да заразяват други в САЩ“, отбеляза тогава американският президент.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Робърт О‘Браян заяви пред CBS, че се надява всички мерки да са временни, въпреки че все още не са премахнати ограничения за други държави.

„Поради ситуацията в Бразилия, ние сме готови да предприемем всяка необходима стъпка, за да защитим американския народ“, коментира той.

Бразилия регистрира в неделя близо 16 хил. нови случаи на коронавирус, а само в рамките на деня са починали 653 души. Към момента в латиноамериканската страна има 363 хил. потвърдени случая на коронавирус.