Заведенията в Англия отварят, но бъдещето им е несигурно

Повечето барове в страната отвориха в събота, но потребителите все още са предпазливи

15:40 | 4 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кръчмите, баровете и ресторантите в Англия отварят врати отново в събота и така близо 1 милион души се връщат на работното си място. Ходът на правителството се възприема като най-сериозното разхлабване на ограничителните мерки срещу коронавируса, които бяха въведени през март, пише Bloomberg в свой анализ.

Над половината от играчите в сектора решиха да възобновят дейност от днешния ден, който бе наречен от бизнеса „Супер събота“. Въпреки това само 19% от потребителите твърдят, че планират да посетят заведение още през първия ден на тяхното отваряне, сочи проучване. А възстановяването на заведенията до голяма степен ще зависи от това колко хора биха искали да забравят за ограничителните мерки.

„От сутринта централен Манчестър е като призрачен град“, коментира Бари Хейс, който от десетилетие е собственик на кръчма.

Секторът на гостоприемството представлява 5% от брутния вътрешен продукт на Великобритания, като в него са 10% от всички работещи в страната. Също така браншът генерира за държавата данъци в размер на близо 38 млрд. паунда на година.

„Ще видя как ще потръгне през първата седмица и след това ще реша какво да правя с бизнеса си“, заяви Хейс.

Междувременно премиерът Борис Джонсън призова британците да действат отговорно и внимателно, докато хотелите, кината и фризьорските салони също отварят. Според Джонсън страната все още не е преминала през кризата. Великобритания е една от най-тежко засегнатите страни в света от коронавируса. Потвърдените случаи в кралството са над 285 хиляди, а починалите са близо 44 хиляди.

Отварянето на заведенията е деликатен етап. Точно когато Джонсън призоваваше британските граждани да започнат отново да посещават кръчми, правителството въведе нови ограничителни мерки срещу Covid-19 в северния град Лестър, където се наблюдава сериозен ръст на новозаразените.

Заведенията, които отварят, ще се сблъскат с по-високи разходи за всичко от набирането на персонал до технологиите. „Разходите за персонал се увеличават драстично. Например, сега за обикновена смяна в понеделник се нуждаем от трима души персонал, а обикновено е достатъчен един“, обяснява Том Ледсам, собственик на бара The New Inn в Северен Йоркшир.

Служителите ще са длъжни да носят маски и ръкавици, а температурата им ще се проверява всеки ден. The New Inn ще използва специфични машини за дезинфекция, които се използват предимно в самолети и болници. По този начин могат да се спестят разходи и да се дезинфекцират помещенията по-бързо.